ГоловнаСвіт

Російська опозиція запропонувала повторити референдум у Криму

"Яблуко": Крим не можна взяти і повернути Україні

Російська опозиційна партія "Яблуко" запропонувала повторити референдум у Криму. З такою пропозицією виступили лідери "Яблука" сьогодні. На їхню думку, це дозволить перевести питання Криму в законну площину.

"Ми не говоримо, що Крим треба просто взяти і віддати. Це було б таким самим популістським примітивним рішенням, як і нелегітимний референдум. Воно спричинило б у Криму громадянську війну. Ми пропонуємо провести повністю легітимний референдум - за згодою України і під контролем міжнародних організацій", - заявив лідер "Яблука" Сергій Мітрохін.

Лідер партії "Яблуко" Сергій Мітрохін
Фото: yabloko.ru
Лідер партії "Яблуко" Сергій Мітрохін

На думку засновника партії Григорія Явлінського, такий крок необхідний, щоб нормалізувати відносини з Україною.

"Ми вже пропонували скликання міжнародної конференції, яка і дасть відповідь про те, як слід провести референдум у Криму, за українськими законами, відповідно до того, як проводять референдуми. Як його провели, наприклад, у Шотландії або як іде процес підготовки референдуму, наприклад, в Іспанії. Для того, щоб ця проблема супроводжувала Росію все її життя і щоб Росія не стала країною з невизнаними кордонами", - сказав він.

"Це складний, дійсно довгий процес. Але це шлях до вирішення питання. Але для цього треба чітко сказати - так, Крим не наш. Але це складна річ, є інші рішення, як у Трієсті, наприклад. Є рішення кантонізації Криму, проведення низки локальних референдумів. Але це все може вирішити тільки міжнародна конференція, яка виражає інтереси багатьох країн", - додав Явлінський.

Засновник партії "Яблуко" Григорій Явлінський
Фото: yabloko.ru
Засновник партії "Яблуко" Григорій Явлінський

Він зазначив, що для запобігання війни з Україною Росія також повинна негайно організувати прямі переговори президентів двох країн і закрити кордон.

Явлінський також вважає за необхідне нормалізувати економічну співпрацю РФ і України. "Перший блок - це газ, постачання газу. Треба домовитися про те, що оплата за газ країнами Європейського Союзу та Україною відбувається на кордоні Росії та України. Усе, після цього система цін, платежі, своєчасність платежів і так далі є спільною проблемою - і для Європейського Союзу, і для України", - сказав він.

"Ще один економічний елемент - вступ України до асоціації з ЄС не є перешкодою для вільної торгівлі України з Росією. Це є важким завданням для російських митних органів. Тоді митниці потрібно буде перерватися у своїй повсякденній діяльності, але ще трохи перерватися у справі, тобто стежити за тим, які ще проходять товарні потоки. Але в кожнім разі це краще, ніж абсурдна контрабанда з Казахстану і Білорусі, коли нам Білорусь постачає ківі, креветки, банани, яких там, виявляється, росте величезна кількість, як білоруські товари", - зазначив Явлінський.

Нагадаємо, що ще один російський опозиціонер Михайло Ходорковський теж каже, що Крим не можна одномоментно повернути Україні. Лідер Партії прогресу Олексій Навальний заявив, що не повертав би Крим Україні, якби став президентом Росії, тому що "це не бутерброд з ковбасою".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram