ГоловнаПолітика

МЗС направило в РФ ноту протесту через катування затриманого українця

Сергія Литвинова оголосили бійцем батальйону "Дніпро" і звинуватили у вбивствах

МЗС направило в РФ ноту протесту через катування затриманого українця
Фото: korrespondent.net

Посольство України в РФ направило російській стороні ноту, в якій висловило рішучий протест у зв'язку з тортурами затриманого в Росії громадянина України Сергія Литвинова.

Про це йдеться в коментарі прес-секретаря МЗС України Євгена Перебийноса.

29 серпня Слідчий комітет РФ висунув Литвинову обвинувачення у скоєнні злочинів, передбачених пунктами ч. 2 ст.105 та ч. 1 ст.356 Кримінального Кодексу РФ. 14 жовтня на сайті Слідчого комітету розмістили інформацію, що Литвинов є бійцем батальйону "Дніпро", який звинувачують у вбивствах мирних громадян на Донбасі.

10 листопада консул посольства України в РФ зустрівся з Сергієм Литвиновим, який перебуває в "Державному науковому центрі соціальної та судової психіатрії імені В. П. Сербського" для проведення стаціонарної психіатричної експертизи. Під час зустрічі з консулом Литвинов заперечував висунуті йому звинувачення, зокрема, свою приналежність до батальйону "Дніпро", що у свою чергу раніше офіційно спростувало Міністерство внутрішніх справ України.

"Під час зустрічі Литвинов повідомив про грубі порушення його прав при затриманні та про застосування до нього фізичного насильства, тортур і психологічного тиску з боку посадових осіб компетентних органів РФ. Зокрема, під час перебування Литвинова в лікарні у Ростовській області до нього в палату зайшли співробітники ФСБ РФ в масках, які вивезли громадянина України з мішком на голові в ліс для "допиту", де йому завдавали ударів у груди і в живіт, застосовувалися інші заходи фізичного насильства з метою отримання відповідних свідчень. Такі самі засоби застосовувалися до нього і в пенітенціарних закладах Ростовської області", - сказано в повідомленні.

МЗС України вимагає проведення службового розслідування стосовно дій російських чиновників, забезпечення дотримання міжнародного права у справі Литвинова, а також його звільнення і повернення в Україну.

Нагадаємо, раніше генеральний прокурор України Віталій Ярема звернувся до генпрокурора Росії Юрія Чайки з вимогою роз'яснити затримання в Москві у травні двох громадян України Богдана Яричевського і Юрія Яценка. Яричевського депортували лише через три місяці, а Яценка досі незаконно утримують у Росії. Вони повідомили, що їх катувала ФСБ Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram