ГоловнаСвіт

У Литві з'явиться підрозділ для боротьби з "ввічливими людьми"

Діяльність нової литовської служби буде спрямовано "на відсіч Росії"

У Литві з'явиться підрозділ для боротьби з "ввічливими людьми"
"вежливые люди"
Фото: reparter.org

У Литві з'явиться служба швидкого реагування, яку в країні вже охрестили підрозділом для боротьби з "ввічливими людьми "- російськими військовими.

Як повідомляє REGNUM, відповідний законопроект зареєстровано в Сеймі республіки. 

Командувач армії Литви Йонас-Вітаутас Жукас, представляючи законопроект, пояснив, що цей закон необхідний для ефективної боротьби з воєнними загрозами у невоєнний час. У Литві підрозділ вже охрестили структурою для боротьби із "зеленими чоловічками", або "ввічливими людьми", натякаючи, що діяльність служби головним чином буде спрямовано "на відсіч Росії".

У свою чергу міністр оборони Литви Юозас Олекас підкреслив, що чисельність підрозділу становитиме 2,5 тис. осіб, а необхідність його створення з'явилася після насильницької анексії Криму Росією і участі російських військ у конфлікті на Донбасі.

Поняття "ввічливі люди" набуло нового змісту після загострення ситуації на південному сході України. Тоді в Криму з'явилися озброєні люди у військовому екіпіруванні без розпізнавальних знаків, які блокували пересування української армії на півострові і тим самим здійснили збройне вторгнення Росії в Україну. Згодом під час "Прямої лінії" Володимир Путін визнав, що "ввічливі люди" насправді були російськими солдатами, хоча раніше неодноразово відкидав такі припущення.

У середині вересня 2014 року депутати Держдуми Росії запропонували запровадити нове свято - "День ввічливих людей", який планувалося приурочити до 7 жовтня - дня народження президента РФ Володимира Путіна.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram