ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

​Духовний лідер Ірану звинуватив США і Британію у створенні "Ісламської держави"

Хаменеї вважає, що зусилля США у боротьбі з ІД призводять до розбрату серед мусульман

​Духовний лідер Ірану звинуватив США і Британію у створенні "Ісламської держави"
Хаменеи
Фото: nikcity.com

Духовний лідер Ірана аятолла Алі Хаменеї звинуватив США і Великобританію у створенні терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД).

Про це повідомляє агентство Рейтер.

"Вони (США і Великобританія) створили "Аль-Каїду" і "Даїши" (усталена в арабській мові назва ІД) з метою привести до розбраду (між шиїтами і сунітами) і боротися проти ІРІ, але сьогодні вони самі зосередилися на боротьбі (з ІД)", - заявив Хаменеї.

При цьому духовний лідер Ірану зазначив, що зусилля США і їхніх союзників у боротьбі з бойовиками ІД приводять до більшого розбраду серед мусульман, ніж до знищення "коренів тероризму".

Всередині вересня агентство AFP з посиланням на аятолу Алі Хаменеї повідомило, що Тегеран відхилив запит США про співробітництво в боротьбі з бойовиками угруповання "Ісламська держава". Влада Ірану також повідомляла, що не бачать готовності Вашингтону співпрацювати в боротьбі проти радикальних ісламістів.

Угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", набрала найбільшої сили під час дій на території Сирії, де ІД воювала проти урядових сил і набула "слави" однієї з найжорстокіших. Кілька місяців тому угруповання різко активізувало свою діяльність в Іраку. Скориставшись невдоволенням іракських сунітів політикою Багдада, ІД розгорнула масований наступ на північні і північно-західні провінції Іраку і захопила великі території, де оголосила про створення так званого "ісламського халіфату".

Наприкінці серпня США створили міжнародну коаліцію для боротьби з ІД, яка завдає авіаударів по позиціях угруповання в Сирії та Іраку, проте президент США Барак Обама виключив можливість наземної військової операції проти ІД.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram