ГоловнаСвіт

У Росії набув чинності закон про блогера

Блогерів частково прирівняли до журналістів

У Росії набув чинності закон про блогера
Фото: westmidspolfed.com

Закон, який передбачає реєстрацію популярних російських блогерів у реєстрі Роскомнагляду і частково прирівнює їх до журналістів, набув чинності в п'ятницю, 1 серпня.

Відповідно до закону, блогер - це особа, яка розміщує відкриту для загального доступу масову інформацію на персональній сторінці в Інтернеті. Блогерів, записи яких читають більш ніж 3000 користувачів на добу, вноситимуть у реєстр Роскомнагляду. Закон також вводить поняття організатора поширення інформації в Інтернеті. Реєстр популярних блогерів доступний на сайті 97-fz.rkn.gov.ru.

Блогер може або подати заявку на реєстрацію самостійно, заповнивши електронну форму на сайті відомства, або дочекатися повідомлення про включення в реєстр від Роскомнагляду. Зареєстровані блогери зобов'язані вказувати інформацію про себе на своїй сторінці, не допускати її використання зі злочинною метою, уникати недостовірної інформації, не втручатися в приватне життя і не паплюжити честь інших громадян.

Популярність блогів Роскомнагляд оцінюватиме за кількістю їхніх унікальних читачів і тривалістю перегляду сторінок - не менш ніж 15 секунд, уточнює ИТАР-ТАСС з посиланням на прес-службу відомства. Отримувати інформацію про число відвідувачів блогів відомство зможе і від інтернет-майданчиків, і від самих авторів, а також за допомогою власного програмного забезпечення.

За надання хибних даних або відмову надати їх блогерам загрожують штрафи: фізичним особам доведеться заплатити від 10 до 30 тисяч рублів, а юридичним - від 50 до 300 тисяч рублів. Повторне порушення протягом року спричинить для громадян штраф на 30-50 тисяч рублів, а для юросіб - 300-500 тисяч рублів або адміністративне призупинення діяльності терміном до 30 діб.

Окрім того, організатор поширення інформації зобов'язаний протягом шести місяців зберігати дані й надавати їх у Роскомнагляд. Невиконання цієї вимоги потягне штраф на 3-5 тисяч рублів для громадян, 30-50 тисяч рублів для посадових осіб, 300-500 тисяч рублів для юросіб.

У перші години дії закону в Роскомнагляд надійшло близько 60 заявок на реєстрацію. За словами прес-секретаря відомства Вадима Ампелонського, заявки надійшли, зокрема, від актриси Марії Кожевнікової, власника Liveinternet Германа Клименка й інших популярних інтернет-користувачів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram