ГоловнаСвіт

Качинський: мого брата убили

Лідер партії "Право і справедливість" вимагає зібрати Сейм.

Качинський: мого брата убили

Лідер найпопулярнішої польської опозиційної партії "Право і справедливість" (PiS) Ярослав Качинський закликав провести надзвичайне засідання Сейму Польщі та викликати на нього генерального прокурора Анджея Серемета у зв'язку з появою нової інформації про Смоленську трагедію.

Про це він заявив сьогодні в Сеймі.

Ярослав Качинський переконаний в тому, що його брат-близнюк, президент Польщі Лех Качинський і делегація польських можновладців були вбиті 10 квітня 2010 року в російському Смоленську.

"Убивство 96 осіб, зокрема президента Польщі, інших видатних громадських діячів є неймовірним злочином. Кожен, хто... мав щось спільне із цим, повинен відповісти - і за це боротимемося", - заявив Качинський на засіданні спеціальної комісії з вивчення причин авіакатастрофи в Смоленську.

Ярослав Качинський звернув увагу на нещодавню смерть одного з ключових свідків катастрофи, бортового механіка урядового літака Як-40, який приземлився в російському Смоленську напередодні падіння літака з польськими можновладцями.

Ярослав Качинський нагадав, що механік говорив про надання російськими диспетчерами польському екіпажу дозволу спуститися на висоту 50 м, що було неприпустимо в умовах сильного туману і заборонялося правилами самого аеродрому.

"Відсутність цих слів (у записах "чорної скриньки") свідчить про фальсифікації. Сьогодні маємо інформацію про сліди вибухів. Нам пропонують вірити, що це безпрецедентний збіг обставин - лунають уже різні пояснення, що сліди вибухівки походять ще з часів Другої світової війни", - сказав Ярослав Качинський.

"Смерть техніка Як-40 є дуже важливою в контексті публікації про тротил в уламках літака Ту-154", - додав він.

Нагадаємо, польська прокуратура раніше офіційно відкидала версію замаху на життя президента Польщі в Смоленську, а цивільні комісії російських і польських авіаекспертів назвали головною причиною трагедії - помилки польських пілотів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram