ГоловнаСвіт

Ураган "Сенді": 70 загиблих, Нью-Йорк підтоплено і знеструмлено

Фахівці підрахували, що збитки від урагану можуть перевищити $20 млрд.

Ураган "Сенді": 70 загиблих, Нью-Йорк підтоплено і знеструмлено
Фото: @HobokenGirlBlog

Жертвами урагану "Сенді", який охопив східне узбережжя США і Канади минулої ночі, стали щонайменше 13 осіб. По всьому Карибському басейну стихія забрала життя не менш ніж 70 осіб. Без електрики залишилися 6 млн осіб, паралізовано рух транспорту, зачиняються федеральні установи.

Значна частина Нью-Йорка в ніч проти вівторка занурилася в темряву. Повністю затоплено півострів Коні-Айленд, розташований у Брукліні. Голова транспортного управління Нью-Йорка Джозеф Льота назвав шторм "Сенді" найбільшою катастрофою в історії транспортної системи міста. За його словами, затоплено сім тунелів метро під протокою Іст-Рівер, що з'єднує Мангеттен і Бруклін. Багато ділянок метрополітену знеструмлено. Шість автобусних парків також залито водою, повідомляє BBC.

Вода залила чимало підземні паркувань, дорожні тунелі, а також "Граунд зеро" на місці зруйнованих веж Всесвітнього торгового центру.

Зараз шторм "Сенді" перемістився у штат Пенсильванія і вирує на південь від Ланкастера.

Тривогу оголошено на атомній електростанції "Ойстер Крик" у штаті Нью-Джерсі - через підвищення рівня води в океані внаслідок урагану "Сенді", повідомляє Комісія з ядерного регулювання США (NRC).

За словами представника комісії, якщо рівень води зростатиме, можуть зазнати ушкоджень насоси, які дозволяють охолоджувати водою використане паливо. Якщо це трапиться, компанія  охолоджуватиме паливо водою з пожежних шлангів.

У Вашингтоні через шторм "Сенді" зачиняють федеральні установи. Таке рішення ухвалено тому, що у Вашингтоні, Філадельфії та Балтиморі можуть початися сильні снігопади, спричинені штормом.

Зокрема, роботу призупинять навіть космічний центр НАСА "Годдард", Пентагон і найбільша в країні база морської піхоти "Квантико", на південь від Вашингтона.

"Ми досі не стикалися з такою проблемою, як затоплення, проте нам ще належить багато чого пережити через стихійне лихо", - сказав мер Вашингтона Вінсент Грей в ефірі місцевого телебачення.

З клініки Нью-Йоркського університету, де вийшов з ладу резервний генератор електроенергії, було евакуйовано 215 хворих. Кількох пацієнтів перевезли в інші клініки.

Мер Нью-Йорка Майкл Блумберг під час екстреної прес-конференції назвав рекордною хвилю припливу, спричинену на східному узбережжі ураганом "Сенді".

Американські телеканали транслювали потоки води, що ллються в автодорожні тунелі, метро та підземні гаражі. При цьому, за словами пана Блумберга, дощ поступово вщухає, а штормові хвилі, як очікується, стихнуть протягом найближчих двох годин. Він також поінформував про безліч повідомлень про пожежі, які сталися в зонах затоплення ліній електропередач.

Нагадаємо, ураган "Сенді", названий "Франкенштормом", охопив Канаду і США кілька днів тому. За даними національної метеорологічної служби США, основний удар стихії припаде на штати Нью-Йорк і Нью-Джерсі.

Президент США Барак Обама наказав привести у стан підвищеної готовності підрозділи надзвичайних служб у регіонах, територією яких пройде ураган "Сенді". Про це повідомила прес-служба Білого дому.

Тропічний шторм "Сенді", який сформувався в західній частині Карибського басейну, почав набирати сил після проходження Ямайки. Його перекваліфікували в ураган першої категорії небезпеки за шкалою Саффіра-Сімпсона ввечері в середу. Після Куби ураган пройшов над Гаїті і попрямував у бік Багамських островів. Надалі синоптики прогнозують його шлях уздовж східного узбережжя США.

Сукупні збитки економіки США від урагану "Сенді" можуть перевищити $20 млрд, повідомило агентство Bloomberg із посиланням на дані дослідницької компанії Kinetic Analysis Corp.

$7-8 млрд - це лише застраховані збитки. Значна частина шкоди припаде на муніципалітети, які муситимуть відновлювати зруйновану інфраструктуру.

Американські фондові майданчики, зокрема New York Stock Exchange, ринок облігацій у вівторок знову не працюватимуть. Припинено роботу низки великих підприємств, включно із заводами General Motors.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram