ГоловнаСвіт

Польська прокуратура: тіла жертв Смоленської катастрофи підмінили

Слідчі посилаються на результати генетичних досліджень.

Польська прокуратура: тіла жертв Смоленської катастрофи підмінили
Фото: telegraf.lv

Польська прокуратура сьогодні офіційно підтвердила заміну тіл жертв Смоленської авіакатастрофи.

Заміну вдалося виявити завдяки проведенню ексгумації похованих у Польщі двох загиблих у цій трагедії жінок, одна з яких - легенда польського незалежного профспілкового руху "Солідарність" Ганна Валентинович.

Про це на прес-конференції у Варшаві у вівторок повідомив прес-секретар головної військової прокуратури Збіґнєв Жепа.

Він зазначив, що польські слідчі вирішили провести додаткове дослідження після того, як виявили невідповідність у надісланих російською стороною документах.

Основна провина за те, що сталося, лежить на росіянах, хоча певна вина, пов\'язана з обставинами катастрофи, також лежить на польській стороні

— Ярослав Качиньський, лідер партії "Право і справедливість"

"Військові прокурори аналізують, яким чином відбулася заміна тіл жертв смоленської катастрофи", - сказав Збіґнєв Жепа.

За його словами, проведені генетичні дослідження однозначно підтверджують, що тіла було замінено. Він також повідомив, що слідчі мають сумніви в правильності поховання 4 з 96 жертв аварії польського урядового літака, який розбився 10 квітня 2010 року під російським Смоленськом, зауваживши, що в цих випадках також буде проведено ексгумацію.

Представники найбільшої опозиційної польської партії "Право і справедливість" (PIS) назвали цю справу "величезним скандалом" і заявили про намір домагатися пояснень від влади Польщі.

"Ми хочемо запитати, хто вирішив заборонити відкривати труни і проводити розтин тіл у країні", - сказав на прес-конференції депутат цієї партії Маріуш Блащак.

Водночас Збіґнєв Жепа запевнив, що сім'ї близьких мали можливість відкривати труни після того, як вони прибули до Польщі, але не робили цього.

Польська Gazeta Wyborcza нагадує, що польські слідчі раніше вже проводили ексгумацію тіл трьох жертв Смоленської катастрофи, підозрюючи, що в гробах можуть бути тіла інших людей.

"Однак виявилося, що це були лише неточності в документах (що їх надали росіяни)", - зазначає видання.

Нагадаємо, літак польського президента Леха Качиньського Ту-154 розбився під Смоленськом уранці 10 квітня 2010 року. На борту перебували 96 осіб - 88 пасажирів і вісім членів екіпажу. Всі вони загинули.

Довідка. PIS звинувачує правлячу в Польщі партію "Громадянська платформа" (РО) в тому, що вона не була зацікавлена в тому, щоб з'ясувати справжні причини Смоленської трагедії, і віддала розслідування справи повністю в руки росіян, які, на їхню думку, зацікавлені у приховуванні правди про трагедію. Офіційні польські та російські слідчі назвали причиною падіння урядового літака помилку пілотів, тоді як PIS заявляє про можливе навмисне вбивство польських політиків.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram