ГоловнаСвіт

Сирійські мінометні снаряди влучили по Ізраїлю

Єврейська держава подала скаргу в ООН.

Сирійські мінометні снаряди влучили по Ізраїлю
архивное фото
Фото: chelyabinsk.bezformata.ru

Мінометні снаряди із Сирії влучили в окуповані Ізраїлем Голанські висоти у вівторок, повідомляє агентство Рейтер.

Представники ізраїльської армії заявили, що снаряди не завдали ніякої шкоди, впавши в саду, і не були направлені на ізраїльтян. Проте, за словами військового співрозмовника агентства, Ізраїль подав, скаргу в ООН, яка контролює фактичне перемир'я між двома країнами.

Ізраїльське джерело також сказало, що сад належав ізраїльській сільськогосподарській громаді, яка знаходиться неподалік від сирійського села, де тривають бої між сирійськими повстанцями і силами, лояльними президентові Башару Асаду.

Як повідомляють ізраїльські ЗМІ, снаряди, очевидно, були випущені армією по сирійському селу Джубата у відповідь на повстанську діяльность у цьому районі. Аналогічний інцидент стався в тому самому районі 23 липня, повідомляють представники армії.

До 1967 року Голанські висоти були частиною сирійській провінції Кунейтра, захопленої Ізраїлем під час Шестиденної війни. Голанські висоти відокремлені від Сирії огорожею, і на цьому кордоні вже кілька десятиліть не спостерігалося ніякої активності. 1981 року Кнесет Ізраїлю ухвалив "Закон про Голанські висоти", де в односторонньому порядку було проголошено суверенітет Ізраїлю над цією територією. Анексія була визнана недійсною Резолюцією №497 Ради Безпеки ООН від 17 грудня 1981 року. Після Шестиденної війни на Голанах залишилося лише 6400 сирійських громадян, переважно друзів. Ізраїль готовий був надати друзам, кількість яких на сьогодні становить 20 тисяч, громадянство, але більшість його відкинули.

Минулого тижня Армія оборони Ізраїлю несподівано провела великомасштабні військові навчання на Голанських висотах, таким чином продемонструвавши свою боєготовність на тлі напруженості навколо ядерної програми Ірану і громадянської війни в Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram