ГоловнаСвіт

Учені розробили препарат для підтримання життя без дихання

Очікуване серійне виробництво стане революційним етапом у розвитку охорони здоров'я, вважають медики.

Учені розробили препарат для підтримання життя без дихання
Фото: ИТАР-ТАСС

Успішне тестування препарату на тваринах дає підстави вважати, що і майбутні клінічні випробування на людях матимуть ефективний вислід.

Препарат, який дозволить людині витримати без дихання від 15 до 30 хвилин, винайшли вчені з розташованого в місті Бостон (штат Массачусетс) Дитячого клінічного науково-дослідного центру. Про це повідомив журналістів провідний кардіолог центру Джон Хейр.

Уведений як внутрішньовенна ін'єкція, препарат є концентратом мікроскопічних капсул з оболонкою з органічного жиру, які наповнені киснем. Кожна така капсула містить утричі-вчетверо більше кисню, ніж червона кров'яна клітина еритроцит, що постачає організм цим газом.

За словами Хейра, "успішне тестування на тваринах дає підстави вважати, що і майбутні клінічні випробування на людях дадуть найефективніший результат". Медикам уперше вдалося вирахувати "збалансовану формулу диво-препарату, яка забезпечує його повне сприйняття людиною", - додав учений.

Очікуване серійне виробництво стане революційним етапом у розвитку охорони здоров'я. Медики зможуть зберегти життя мільйонам хворих з порушенням дихання чи відмовою легень. Окрім того, прогнозується можливість створення якісно нових апаратів для дихання під водою і в безповітряному просторі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram