ГоловнаСвіт

Олланд відправив Кабмін у відставку

На думку французьких ЗМІ, новий уряд мало чим відрізнятиметься від попереднього.

Олланд відправив Кабмін у відставку

Президент Франції Франсуа Олланд у понеділок прийняв відставку уряду Жан-Марка Ейро і доручив йому ж сформувати новий кабінет.

Про це повідомляють французькі ЗМІ.

За підсумками другого туру парламентських виборів, у неділю Соціалістична партія та її найближчі союзники здобули 314 мандатів із 577 в Національних зборах, із лишком гарантувавши собі абсолютну більшість у нижній палаті. Як повідомив у понеділок Єлисейський палац, "згідно з республіканською традицією парламентських виборів, Жан-Марк Ейро сьогодні подав президентові прохання про відставку уряду, яку той прийняв".

Президент доручив Ейро сформувати новий уряд, що не дивно, враховуючи успіх на виборах владної партії. Очікується, що новий склад уряду оголосять після повернення Франсуа Олланда із саміту G20 у мексиканському Лос-Кабосі та саміту "Ріо +20" в Ріо-де-Жанейро. Олланд буде в Парижі в четвер вранці, а в п'ятницю може відбутися перше засідання ради міністрів у новому складі.

Французькі ЗМІ припускають, що новий кабінет міністрів заледве чи сильно відрізнятиметься від попереднього - усі 24 міністри і сам прем'єр, які брали участь у виборах, виграли їх. До 34 посад міністрів і міністрів-делегатів буде додано ще два-три портфелі, у тому числі відомства у справах зовнішньої торгівлі та професійної освіти.

За повідомленнями ЗМІ, кабінет міністрів може покинути нинішня міністр з питань державної реформи, децентралізації та держслужби Маріліз Лебраншу, яка може зайняти посаду спікера Національних зборів. Її місце може зайняти депутат Клод Бартолон. Президент і прем'єр також можуть змінити держсекретаря у справах французів за кордоном Бенгігі - як зазначають ЗМІ, "гламурний" образ режисера з алжирським паспортом погано вписується в міністерський протокол. Жертвою перестановок може стати міністр-делегат при голові Мін'юсту Дельфін Бато, яка погано вживається з міністром юстиції Крістіаном Тобіра.

Як зазначають ЗМІ, в уряд може увійти давній друг Олланда, колишній голова Компартії Робер Ю. Не виключено, що свого місця в кабінеті міністрів домагатиметься екс-супутниця президента, мати чотирьох його дітей Сеголен Руаяль. Вона накидала оком на посаду спікера Національних зборів, але зазнала поразки на парламентських виборах від Олів'є Фалорні, якого ще до голосування виключили з партії за небажання поступитися Руаяль.

Можливо, місця в уряді дістануться союзникам соціалістів - екологам і лівим радикалам, які вже представлені в кабінеті міністрів. Комуністи з об'єднання "Лівий фронт", які отримали 10 місць у Національних зборах, наразі не мають наміру входити в уряд. У понеділок національний секретар Компартії П'єр Лоран заявив, що умови для цього "не створені" - крайні ліві віддали перевагу зберегти свободу дій.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram