ГоловнаСвіт

Поромник мимохіть допоміг Брейвікові сховати зброю

Один зі свідків бійні на острові Утойя дав свідчення.

Поромник мимохіть допоміг Брейвікові сховати зброю
архивное фото

У четвер, 3 травня, свідок у справі норвезького терориста Андерса Брейвіка дав свідчення.

Про це повідомляє Reuters.

Коли капітан порома Джон Олсен попросив молодого поліцейського заховати пістолет, щоб не засмучувати дітей у літньому таборі на острові в липні минулого року, він заледве чи сподівався, що за декілька хвилин офіцер поліції перетвориться на масового вбивцю.

Олсен розповів суду, як Андерс Берінг Брейвік, одягнений у поліцейську форму, мусив заховав зброю в поліетиленовий пакет, сказавши, що він їде на острів тільки для того, щоб захистити табір після терористичної атаки, що сталася в Осло кілька годин перед тим. Олсен навіть допоміг Брейвікові з торбами після прибуття на острів Утойя. Після цього Брейвік вийняв свій пістолет і впритул вистрелив у дівчину Олсена Моніку. Із цього почалася низка вбивств, що забрала життя 69 осіб, більшість із них - підлітки-відпочивальники.

"Я думаю, що Моніка говорила щось або я (говорив) про те, як він (Брейвік) може заховати свою гвинтівку, тому що настрій на Утойї був трохи напруженим", - сказав Олсен.

"Я бачу, як він стріляє в (охоронця) Тронда Бернтсена ззаду, і я бачу, як Тронд падає. Я не пам'ятаю, чи бачив я, як він стріляє в Моніку, але, здається, бачив".

Олсен, який стояв десь за десять метрів, щоб урятуватися, втік у ліс і очікував - марно - прибуття допомоги.

"Я почав відчувати, як мене проймає відчай. Зовсім тихо... Ми думаємо, що це абсолютно нереально. У небі повинно бути повно вертольотів", - описує Олсен свої враження.

Норвезька поліція, котру відволік вибух бомби, що вбила вісьмох в Осло, зазнала критики за повільне реагування на заклики про допомогу з Утойї.

Олсен, нарешті, повернувся до свого човна, щоб переправити назад на берег озера жменьку людей, котрі лежали ниць від страху, що Брейвік почне стріляти по човну.

Брейвік заявив, що його жертви-підлітки були законним об'єктом нападу, тому що вони були політично активними.

Ольсен сказав, що він і його дівчина вважали, що літній табір може стати мішенню для терористичних атак.

"Ми говорили про це, Моніка і я, (про те) як це могло статися, - сказав він. - Каддафі говорив, що він пошле терористів... Я думав, що він (Брейвік) відправлений з Лівії".

Брейвік зізнався в убивствах, але заперечив кримінальну відповідальність, він заявляє, що захищав норвезьку етнічну чистоту від мусульманської імміграції та мультикультуралізму, якому сприяє лейбористська партія.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram