ГоловнаСвіт

Брейвік попросив вибачення у своїх жертв

Брейвік: "Що сталося - сталося".

Брейвік попросив вибачення у своїх жертв
архивное фото

Норвезький вбивця Андерс Брейвік, винний у вбивстві 77 осіб, вперше вибачився у безвинних перехожих, потерпілими або вбитими внаслідок вибуху його 950-ти кілограмової бомби.

Про це повідомляє Reuters у понеділок 23-го квітня.

"Усім тим (хто постраждав) ... Я хочу сказати, що я дуже шкодую про те, що сталося. Але те, що сталося - сталося", - сказав він.

Він назвав свої дії "незначним варварством з метою запобігти більшому", мабуть маючи на увазі культурний занепад Європи.

22-річний парубок, якого Брейвік вирішив не вбивати, активіст молодіжного крила Лейбористської партії Адріан Пракон сказав: "Я пам'ятаю як він досить довго цілився в мене з пістолета, перш ніж опустив його (пістолет), повернувся і пішов".

Пізніше, в заворушеннях, які тривали більше години, Брейвік знову натрапив на Пракона, який вдав вигляд, що мертвий, і цього разу вистрілив у сина польських іммігрантів з плеча.

В іншій окремій очевидній спробі продемонструвати, що має совість, Брейвік зазначив, що він зглянувся на 10-річного хлопчика, який був у нього на мушці на острові Утойя.

"Я не міг зрозуміти, що такий маленький хлопчик робить у політичному таборі", - сказав Брейвік, серед жертв якого були 14-річні.

Влада не назвала ім'я хлопчика, але його батько, Тронд Бернтсен, виконував службові обов'язки поліцейського і виступав в якості охоронця острова. Згідно з обвинувальним висновком, саме він був першою жертвою Брейвіка.

Перед судом, який, як очікується, триватиме десять тижнів, призначена судом команда психіатрів прийшла до висновку, що Брейвік психічно нездоровий, але друга команда судмедекспертів визначила, що він при повному розумі.

Якщо суд визнає Брейвіка психічно здоровим, як він сподівається, то йому загрожує 21-річне тюремне ув'язнення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram