>
Favbet
Favbet
ГоловнаСпорт

Чемпіонат як бізнес

Відсутність нових стадіонів є найбільшою проблемою Польщі при підготовці до Євро-2012. Як нашим сусідам вдається її вирішувати, дізнавався «Лівий берег».

Чемпіонат як бізнес

ПОЛЬЩА: СЛОВА І ДІЇ ДЛЯ ЄВРО-2012

8 червня 2012 року у Варшаві відбудеться матч-відкриття Євро. Про наші проблеми ми й так добре знаємо, а тому поговоримо про справи наших партнерів на Заході. Безсумнівною перевагою Польщі є те, що країна має допомогу Європейського Союзу: з 2007-го до 2012 року країна отримає інвестицій на загальну суму ?67 млрд. Водночас більші можливості центрального і місцевих бюджетів дозволяють містам-господарям інвестувати в будівництво стадіонів та поліпшення інфраструктури. Скажімо, Познань, що розташована за 300 км від Варшави і має населення 600 тис. мешканців, споруджує арену майже за свої - із ?155 млн. вартості проекту державний бюджет надає 30, решта - зі скарбниці міста.

Поїздка українських журналістів до Польщі у зв‘язку з підготовкою Євро-2012 загалом породила лише приємні враження про організацію роботи у партнерів. І справа не в тому, що поляки показували лише те, що вже зроблено, навпаки - вони не приховували того, що ще мають здійснити для реалізації контрактів з УЄФА. Однак найважливіше, що наші партнери впевнені у тому, що встигнуть все зробити вчасно.

На відміну від України, поляки сприймають Євро як бізнес-проект. Відповідно до цього і побудована робота у компанії «PL.2012», що є головним координатором підготовки до чемпіонату: команду професіоналів зібрано з менеджерів провідних бізнесових компаній. Головна філософія у польській підготовці вочевидь підійшла би й нам. «Євро - то не кінець світу, а початок шляху», - каже керівник «PL.2012» Марцін Герра.

Поляки уже почали переймати досвід німців, австрійців, швейцарців у проведенні великих футбольних форумів. І хоч у цій країні навряд чи можна говорити про існування повноцінних олігархів, переживати за те, що Польща підготує всі об‘єкти вчасно, немає причин. За останній час економіка, а відповідно і організація влади у сусідів помітно еволюціонували і нагадують перетворення, що відбуваються на місці будівництва головного стадіону країни у Варшаві: там, де 20 років тому був найбільший в Європі базар, який шокував хаотичністю торгівлі, тепер активно йде будова новочасної арени класу «еліт».

Варшав´яни і нині жартують, що базар і закинута арена бачили більше народностей, ніж приїде подивитися чемпіонат Європи (за оцінкою організаторів, у Польщі Євро-2012 на власні очі побачать представники майже 75 національностей).

ТОРГ ТРИВАЄ - ФУНДАМЕНТ ЗАКЛАДАЮТЬ

У квітні 2008 року, після вирішення з торгівцями непростого питання перенесення ринку обабіч стадіону, відповідним службам доручили проведення геологічних досліджень ґрунту у час, коли купівля-продаж навколо спортивної споруди все ще активно тривали. Питання економії часу постало дуже гостро, тому ще до проведення тендеру на будівництво нової арени Національний центр спорту Польщі (замовник і наглядовий орган від імені держави) підписав контракт з однією із польських будівельних фірм на виконання підготовчих робіт, а саме зміцнення ґрунту палями. Кількома тижнями раніше відбулася історична подія: 22 липня 2008 року - точно в день, коли 53 роки тому було відкрито старий стадіон, - було підписано рішення про будівництво нової арени.

 МОТОЕКСТРІМ - СИМВОЛ НОВОЇ АРЕНИ

Прощальна подія для «Стадіону Десятиліття» стала водночас тестом місця для новочасної споруди: турнір «X-fighters» («екстремальні бійці») серед мотоциклістів, котрі виконують акробатичні стрибки на своїх залізних конях, зібрав 40 тис. глядачів. Той факт, що така кількість публіки без проблем зайшла на арену і після закінчення змагання швидко і без ускладнень розійшлася по різних виходах і транспортних гілках, слугував чудовим доказом зручного розташування стадіону. Через два дні після цієї акції Національний центр спорту розпочав процедуру тендера на будівництво - спочатку зголосилося 8 консорціумів, з яких на першому етапі відібрали 6. Поки претенденти отримали 40 днів на підготовку документації, підготовчі роботи на стадіоні перейшли у другу фазу: було зрізано голівки паль і залито бетон у фундамент.  

ЦІНА ПИТАННЯ

9 квітня цього року віце-президент Національного центру спорту Януш Кубіцький відкрив конверти з ціновими пропозиціями усіх учасників тендеру. Найнижчу вартість будівництва - ?315 млн., запропонував міжнародний консорціум «Альпіна Баум», до складу якого входять німецька, австрійська та польська фірми. Для прикладу, найдорожча пропозиція - португальсько-польського консорціуму, становила майже ?490 млн. Таким чином, «Альпіна» зводитиме спортивний об‘єкт вже для третього поспіль великого футбольного форуму - раніше фахівці компанії збудували «Альянс-Арену» в Мюнхені, а також стадіони Євро-2008 у Зальцбурзі та Клагенфурті.

ПЕРЕВАГИ СТАДІОНУ

Стадіон «Національний» має добре розташування - 12 км від аеропорту і 4 км від центру Варшави. Територія арени займає 18 га міського парку, загальна площа якого - 44 га, відтак місця для розташування усіх необхідних для УЄФА зон, в тому числі для так званої родини футбольної організації, є з надлишком. Стадіон матиме 9 рівнів, зокрема автомобільний паркінг на 1 700 машин буде розміщено на двох підземних поверхах - під ногами футболістів, нижче рівня газону. Найоригінальнішим винаходом конструкторів є центральна частина даху арени, котра може повністю закриватися за принципом шатра, відтак учасників Євро в разі потреби можуть сховати від дощу.

БАГАТОФУНКЦІОНАЛЬНІСТЬ АРЕНИ І ДАНИНА МИНУЛОМУ

55 тис. місць на «Національному», освітлення у 2 000 люкс, забезпечення умов, необхідних для людей з обмеженими можливостями, VIP-гостей і журналістів, - усе це виконує вимоги УЄФА і ФІФА для стадіону класу «еліт». Водночас одним із завдань, поставлених замовниками, була багатофункціональність споруди. Відтак на арені буде обладнано конференц-зали, один з яких - на 1 800 осіб - стане найбільшим у столиці Польщі. Водночас для того, щоби зберегти пам‘ять про старий стадіон, головний інженер будівництва Януш Кубіцький, котрий свого часу працював на зведення «Стадіону Десятиліття», подбав про те, щоби у новій конструкції було збережене місце старого центрального входу на арену - з боку Вісли, де в майбутньому буде вхід на трибуну почесних гостей.

НАЙВАЖЛИВІШЕ - ВСТИГНУТИ

Поза усіма перевагами, які матиме перша елітна арена в Польщі, найважливіше - встигнути збудувати її вчасно. Відтак, вітаючи переможців тендеру, міністр спорту і туризму Джевецький наголосив саме на цьому завданні. На даний момент виконання робіт йде із випередженням графіка на 4 тижні, а тому польські колеги тепер впевнено кажуть про червень 2011-го року як про заплановане відкриття місця проведення першого матчу Євро-2012.

Олександр ГливинськийОлександр Гливинський, спортивный обозреватель
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram