ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

МОЗ припинить видачу квот на спирт виробникам настоянки глоду

Алкогольні настоянки подорожчають.

МОЗ припинить видачу квот на спирт виробникам настоянки глоду
Фото: vesti.ru

Міністерство охорони здоров'я збирається припинити видачу квот на продаж етилового спирту виробникам настоянок, у тому числі глодових.

Про це повідомила в.о. міністра Уляна Супрун у фейсбуці.

"Щоб припинити використання ліків як доступного алкоголю, МОЗ України припинить видавати квоти на продаж етилового спирту виробникам настоянок. Уже готовий відповідний проект постанови. Виробники спиртовмісних настоянок будуть купувати спирт і платити акциз, як це роблять, наприклад, виробники алкогольних напоїв. А ліки залишаться ліками", - написала вона.

Зараз 100 грамів 70% настоянки глоду коштує лише близько 10 гривень, тоді як мінімальна ціна 40-градусної горілки - приблизно 90 гривень. У зв'язку із цим глід часто купують люди, які не мають грошей на нормальний алкоголь.

"Одна з найпопулярніших спиртовмісних настоянок, якою намагаються замінювати алкогольні напої - настоянка глоду - так званий "бояришнік". Імовірно, ви могли неодноразово бачити порожні склянки з-під настоянки глоду досить далеко від медичних установ або ж у місцях, мало придатних для лікування", - зазначила Супрун.

В.о. міністра підкреслила, що плоди глоду дійсно корисні для серцево-судинної системи, але рекомендовані дози прийому спиртовмісної настоянки - 10-20 крапель за раз.

Нагадаємо, в грудні 2016 року в Іркутській області Росії від отруєння "бояришніком" на метиловому спирті загинули понад 70 осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram