ГоловнаСуспільствоЖиття

Постраждалі в харківській ДТП через рік написали скаргу в Адміністрацію Президента

Порошенка просять узяти на контроль перебіг розслідування, яке фактично не просувається.

Постраждалі в харківській ДТП через рік написали скаргу в Адміністрацію Президента
Фото: Facebook/Nikolay Krivolapoff

Постраждалі та родичі загиблих 18 жовтня у ДТП на вулиці Сумській у Харкові в колективній скарзі розповіли про численні порушення під час розслідування аварії і попросили Адміністрацію Президента взяти під контроль розгляд цієї справи. Відповідну заяву опублікувало місцеве видання "Харьков Тудей".

У скарзі заявники зазначають, що зі самого початку розслідування аварії, жертвами якої стали шість пішоходів, відбувалося з порушеннями чинного законодавства. У жодному протоколі не зафіксовано, що Зайцева керувала Lexus без водійських прав, хоча камери патрульних зафіксували це факт.

Експертиза, яку Зайцева пройшла в день аварії, показала наявність в її аналізах наркотичного препарату. Однак повторний аналіз зробити не вдалося, оскільки, за дивним збігом обставин, не вистачило біоматеріалів. Ще одна дивина - зникнення лікаря-нарколога Олени Федірко, яка проводила первинне обстеження Зайцевої.

Потерпілі не розуміють, чому ні оперативники, ні експерти не змогли встановити номер і марку автомобіля червоного кольору, з яким Зайцева, імовірно, влаштувала перегони. Хоча в центрі Харкова, як правило, дуже багато людей і чимало камер відеоспостереження, які зафіксували, як Lexus і цей невстановлений автомобіль з дуже великою швидкістю їхали від площі Конституції в бік вулиці Сумської.

Експертам також не під силу встановити швидкість, з якою їхав автомобіль Зайцевої.

"Фахівцям інституту імені Брокаріуса за наявності записів із п'яти камер відеоспостереження і даних бортового комп'ютера чомусь також не вдалося встановити швидкість руху автомобіля", - написано в скарзі.

50 тисяч гривень, які сім'я Зайцевої переказала постраждалим і родичам загиблих, в обвинувальному акті названо "частковим відшкодуванням збитку" і зараховано до пом'якшувальних обставин. Однак законодавство України не передбачає такого поняття, як часткове відшкодування збитків. До того ж більшість потерпілих повернули ці гроші сім'ї Зайцевої.

"Життя їхніх близьких людей оцінили в 10 разів менше, ніж прийнято судовою практикою у таких справах у 2017 році", - наголошено у скарзі.

Цю скаргу підписали шість людей. Серед них Оксана Євтєєва, у якої в аварії загинув чоловік Олександр Євтєєв, Ігор Берченко - батько загиблої Діани і дивом уцілілої Оксани.

Автори скарги попросили Петра Порошенка як гаранта Конституції взяти під особистий контроль розслідування цієї справи. У тому числі виконання судового рішення. З АП відповіли, що справу взято на контроль.

Нагадаємо, 18 жовтня о 20:45 на вулиці Сумській сталася смертельна ДТП. Шестеро людей загинули, п'ятеро отримали травми різного ступеня тяжкості. Обвинувачені Олена Зайцева і Геннадій Дронов залишаються в СІЗО №27 без права внесення застави.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram