ГоловнаСуспільствоЖиття

Прокуратура Донецької області просить суд скасувати визнання російської мови регіональною

Усього підготовлено шість позовних заяв щодо скасування таких рішень територіальних рад.

Прокуратура Донецької області просить суд скасувати визнання російської мови регіональною
Фото: Кузьма Джунь

Прокуратура Донецької області просить окружний адміністративний суд скасувати рішення обласної ради про визнання російської мови регіональною.

Про це повідомляють на сайті облпрокуратури.

"Прокуратурою Донецької області в Донецький окружний адміністративний суд подано позов в інтересах держави про визнання протиправним і недійсним рішення Донецької обласної ради про визнання російської мови державною, разом з українською, на території Донецької області", - йдеться в повідомленні.

Зазначають, що прокуратурою встановлено, що рішенням Донецької облради від 16 серпня 2012 року №6/14-346 "Про реалізацію вимог Закону України "Про засади державної мовної політики" на території області поряд з українською мовою як державною визнано російську мову як регіональну.

28 лютого Конституційний Суд у справі №1-1/2018 визнав зазначений закон таким, що не відповідає Конституції. При цьому Донецька облрада не вжила жодних заходів для скасування прийнятого рішення.

"З метою скасування незаконних рішень територіальних рад, прийнятих з приводу зазначених питань, Волноваська, Костянтинівська, Слов'янська і Краматорська місцеві прокуратури підготували шість позовних заяв. У цей час позови скеровано до суду", - зазначили в прокуратурі.

Нагадаємо, у 2012 році російська мова отримала статус регіональної в декількох українських областях, включаючи Миколаївську, Запорізьку, Одеську, Донецьку, Луганську і Дніпропетровську. У липні суд Миколаєва позбавив російську мову статусу регіональної.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram