ГоловнаСуспільствоНаука і релігія

Ватикан визнав неприпустимою смертну кару

Папа Франциск неодноразово висловлювався проти смертної кари.

Ватикан визнав неприпустимою смертну кару
Фото: isra.com

Ватикан змінив катехізис Римо-католицької церкви, закріпивши в ньому положення про неприйнятність смертної кари.

"Смертна кара неприпустима, тому що це посягання на недоторканність і гідність особистості", - повідомляється в заяві Ватикану, оприлюдненій у четвер, 2 серпня.

"Сьогодні укорінилося розуміння, що людська честь не втрачається навіть після скоєння страшного злочину, а умови утримання і міри покарання удосконалилися так, що можуть гарантувати безпеку громадян, не віднімаючи остаточно можливості до виправлення. Тому Церква, дотримуючись вчення Євангелія, визнає неприйнятною смертну кару і бере на себе завдання домагатися її скасування в усьому світі", - йдеться у новому тексті.

У такий спосіб утверджується воля Папи Франциска, який неодноразово висловлювався проти смертної кари.

У заяві наголошується, що церква "рішуче" працює над скасуванням смертної кари в усьому світі.

В редакції катехизму від 1995 року, прийнятого під впливом енцикліки папи римського Івана Павла Другого Evangelium vitae, смертна кара оголошувалася виправданою у тому разі, коли не існує іншого шляху "ефективно захистити життя людей від несправедливого посягателя".

Папа Франциск оголосив смертну кару неприйнятною ще в 2015 році. Він вказав, що смертна кара, незалежно від способу її виконання, неприпустима, оскільки є жорстокою, нелюдською і принизливою та пов'язана з ризиком юридичних помилок.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram