ГоловнаСуспільствоВійна

Волкер вважає, що війну на Донбасі можна зупинити за 12 місяців

"Ми хочемо бачити усіх громадян України в спокої і безпеці".

Волкер вважає, що війну на Донбасі можна зупинити за 12 місяців
Курт Волкер
Фото: youtube.com

Спеціальний представник США щодо України Курт Волкер вважає, що бойові дії на сході України можна закінчити за рік.

Про це він розповів в інтерв'ю Бі-бі-сі.

"Ми хочемо побачити мир і закінчення боїв. Ми прагнемо бачити усіх громадян України в спокої та безпеці. Це могло б стати базою для початку повного виконання Мінських угод. І всього цього можна досягти за 12 місяців", - сказав Волкер.

Він також зазначив, що рівень насильства на сході України істотно зріс у 2017 році.

"Ми бачили різке збільшення кількості порушень положення про припинення вогню у порівнянні з попередніми двома роками. І це відбувається за участю сил, які контролює та інструктує Росія", - сказав Волкер.

"Ми запропонували Україні оборонне озброєння. Наприклад, протитанкову зброю. Її можна використовувати лише якщо на вас йдуть танки. І досить невеликі обсяги поставок, порівняно з кількістю танків, що Росія розмістила на сході України... Безумовно, все це озброєння не ефективне для наступальних операцій і ескалації конфлікту. Але я сподіваюся, що наш крок демонструє наявність серйозної політичної підтримки суверенітету і територіальної цілісності України", - додав спецпредставник США щодо України.

Він також підкреслив, що Україна, будучи самостійною країною, має право захищати себе від агресії і шукати допомоги в інших країн, "щоб закрити прогалини в своїй обороні".

"У Києва є такі прогалини. США та інші країни намагаються допомогти їх закрити", - зазначив Волкер.

Нагадаємо, 23 січня, Волкер прибув з візитом в Україну. Він обговорив ситуацію на Донбасі з президентом Петром Порошенком, начальником Генштабу ЗСУ Віктором Муженком і міністром з питань тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб Вадимом Чернишом. 24 січня Волкер обговорив із секретарем РНБО Олександром Турчиновим законопроект про реінтеграцію Донбасу.

На 26 січня заплановано зустріч спецпредставника США з помічником президента РФ Владиславом Сурковим в Дубаї.

У листопаді минулого року Волкер в інтерв'ю LB.ua говорив, що мета США - домогтися повного відновлення суверенітету і територіальної цілісності України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram