ГоловнаСуспільствоЖиття

Голову райсуду Луганської області судитимуть за хабарництво

Суддя і адвокат-посередник отримали 5 тис. за винесення виправдувального вироку.

Голову райсуду Луганської області судитимуть за хабарництво
Фото: runews.su

Детективи Національного антикорупційного бюро під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактом отримання хабара головою одного з судів у Луганській області.

Про це повідомляють на сайті НАБУ.

Відзначено, що впродовж місяця підозрювані - голова суду та адвокат-посередник, а також сторона захисту знайомилися з матеріалами слідства. 23 січня 2018 року обвинувальний акт було направлено до суду для розгляду по суті.

Голову райсуду звинувачують у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368 (прийняття пропозиції, обіцянки або одержання неправомірної вигоди), адвокат, виконував роль посередника - за ч. 5 ст. 27, ч. 3 ст. 368 Кримінального кодексу.

За версією слідства, зазначені особи отримали 5 тис. доларів за винесення виправдувального вироку в кримінальному провадженні.

Розслідування за наведеними фактами детективи НАБУ почали в березні 2017 року за матеріалами, отриманими від Управління Служби безпеки в Луганській області. Суддю і його посередника затримали 16 серпня 2017 року. За даними "Судово-юридичної газети", це голова Новопсковського райсуду Луганської області Роман Потапенко і голова Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Анатолій Воронкін.

Нагадаємо, 12 березня 2017 року Вища рада правосуддя вперше зняла імунітет з судді.

Раніше зняттям імунітету з суддів займалася Верховна Рада, але 5 листопада 2016 року набув чинності закон про реорганізацію Вищої ради юстиції в Вищу раду правосуддя. Згідно з ним, повноваження щодо звільнення суддів, внесення президенту подання про їхнє призначення передаються ВРП. Також ВРП може позбавляти недоторканності суддів, підозрюваних у кримінальних злочинах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram