ГоловнаСуспільствоВійна

ГРУ РФ у 2014 році запустило кампанію дискредитації Майдану в соцмережах, - The Washington Post

У Фейсбуці і ВКонтакте спеціально створювали фейкові акаунти осіб, "розчарованих" у Майдані.

ГРУ РФ у 2014 році запустило кампанію дискредитації Майдану в соцмережах, - The Washington Post
Фото: EPA/UPG

У лютому 2014 року, коли факт падіння уряду Віктора Януковича став очевидним, Головне розвідувальне управління Росії (ГРУ) запустило в Україні кампанію дискредитації Майдану і нової влади.

Про це пише  The Washington Post з посиланням на секретний звіт російського відомства.

У соцмережах Facebook і VK було створено велику кількість фейкових акаунтів осіб, "розчарованих" у Майдані. Метою такої кампанії був вплив на ключових політиків і на широку громадськість, а також виправдання дій російських військових, які 27 лютого у формі без розпізнавальних знаків захопили будівлю парламенту Криму.

"Персонажі повинні були представляти простих людей зі всієї України, які розчарувалися в протестах опозиції на центральній площі Києва, яка називається Майданом", - пише The Washington Post.

Зокрема, увечері 22 лютого 2014 року було створено акаунт від імені якогось Івана Галіцина, який описував ситуацію в Києві як "повернення фашистів через 70 років після Другої світової війни". Пізніше Галіцин коментував інші матеріали в англомовних виданнях. Цей обліковий запис, як пише газета, був створений співробітниками ГРУ. Як аватар для нього використано фото Костянтина Ярошенка, який відбуває покарання в американській в'язниці за контрабанду наркотиків.

Усього, за даними Washington Post, було створено понад 30 "українських груп", зокрема для того, щоб спонукати жителів Криму виступити за відокремлення від України. Щоб розкрутити групи, ГРУ використовувало рекламні пости у Facebook.

"Використовуючи наші акаунти у фейсбуці, ми поширили коментарі, що інформують населення Кримського півострова про загрозу з боку нацистських організацій", - пише Тhe Washington Post.

Нагадаємо, Янукович утік із Києва в ніч на 22 лютого 2014 року і незабаром остаточно покинув Україну. Того самого дня Рада визнала, що він самоусунувся від виконання своїх обов'язків, і призначила в.о. президента Олександра Турчинова. Разом із тим Янукович у своїх заявах продовжував говорити, що є легітимним президентом України, оскільки в країні, за його словами, стався переворот.

Янукович - фігурант щонайменше шести кримінальних справ. Серед іншого його підозрюють у причетності до масових убивств мітингувальників під час Євромайдану. Верховна Рада позбавила Януковича звання президента.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram