ГоловнаСуспільствоПодії

Затримано організатора шахрайської схеми "ваш родич у поліції"

40-річний чоловік намагався потрапити з "ЛНР" в Україну через пункт пропуску "Станиця Луганська".

Затримано організатора шахрайської схеми "ваш родич у поліції"
Фото: npu.gov.ua

Кіберполіція затримала організатора масштабної шахрайської схеми "ваш родич у поліції" за виманювання у людей грошей.

Ним виявився ув'язнений однієї з колоній на непідконтрольній Україні території. Зловмисника затримали в момент, коли він, звільнившись з місць позбавлення волі, повертався додому. Зараз його взяли під варту, повідомляють на сайті Нацполіції.

Шахраї виманювали гроші у громадян за схемою "ваш родич у поліції", а також за допомогою надсилання фейкових смс-повідомлень від імені "Ощадбанку" і "ПриватБанку".

У травні 2017 року трьом учасникам цієї злочинної групи було повідомлено про підозру у вчиненні 78 епізодів злочинної діяльності. Загальна сума завданих збитків громадянам сягає понад 1,3 мільйона гривень, а за оперативною інформацією може сягати 4 мільйонів гривень. Ці кошти учасники злочинної групи розподіляли між собою, а також використовували для забезпечення комфортних умов відбування покарання в місцях позбавлення волі.

Дзвінки потерпілим надходили з виправної колонії, розташованої на тимчасово окупованій території в Луганській області, а також із СІЗО в Полтавській області.

Правоохоронці провели обшуки в СІЗО Полтави. За їх результатами все керівництво ізолятора було звільнено. Під час обшуків у камерах в'язнів поліцейські вилучили понад 20 мобільних телефонів, Wi-Fi-роутер, флеш-карти, наркотичні речовини, алкоголь, заточки, гроші та чорнові записи.

Надалі поліцейські встановили одного з організаторів цієї злочинної схеми. Ним виявився 40-річний чоловік, який відбував покарання у виправній колонії в Луганській області на території, непідконтрольній Україні.

Він був "смотрящим" і лідером серед осіб, які відбувають покарання у зазначеному закладі. Ув'язнений після закінчення терміну відбування покарання мав намір повернутися на територію України, але поліцейські про це знали і затримали його після перетину лінії розмежування через пункт пропуску "Станиця Луганська".

Затриманому повідомлено про підозру і судом обрано запобіжний захід у вигляді утримання під вартою строком на два місяці з альтернативою у вигляді застави в розмірі 1,2 мільйона гривень. Зараз вирішується питання про оголошення йому підозри в скоєнні ще 41 епізоду злочинної діяльності.

На цей момент частині потерпілих відшкодовано збитки, завдані діями учасників злочинної групи.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram