ГоловнаСуспільствоЖиття

ЛитПолУкрбригу вирішили присвоїти ім'я гетьмана Острозького

Кабмін схвалив проект угоди з урядами Литви та Польщі.

ЛитПолУкрбригу вирішили присвоїти ім'я гетьмана Острозького
Архивное фото
Фото: mil.gov.ua

Кабінет Міністрів схвалив присвоєння Литовсько-польсько-українській бригаді (ЛитПолУкрбриг) почесного імені гетьмана Костянтина Острозького.

Відповідне розпорядження ухвалено на засіданні уряду в середу.

Кабмін схвалив проект угоди з урядами Литви і Польщі про внесення відповідних змін в угоду від 19 вересня 2014 року про створення спільної військової частини і уповноважив міністра оборони Степана Полторака підписати його.

Згідно з документом, за згодою сторін командування і підрозділ бригади повинні бути готові до участі в міжнародних операціях, що відповідають принципам і нормам міжнародного права.

У пояснювальній записці до документа зазначено, що таке рішення "створює правову базу для присвоєння спільній військовій частині почесного імені гетьмана Костянтина Острозького, підписання угоди забезпечить подальше зміцнення військового співробітництва і тривалих дружніх відносин між Україною, Польщею та Литвою".

Костянтин Острозький - видатний політичний, державний, військовий, церковний діяч. У битві під Оршею 1514 року об'єднані війська литовців, поляків, українців під командуванням гетьмана Острозького розгромили військо Московської держави.

Нагадаємо, багатонаціональна Польсько-литовсько-українська бригада була створена у вересні 2014 року.

Як повідомляли, ЛитПолУкрбриг буде використовуватися для участі в операціях під егідою ООН, НАТО і ЄС. Головними завданнями бригади буде участь у міжнародних зусиллях із забезпечення миру, поглиблення регіонального співробітництва у військовій сфері та закладення основи для створення на базі бригади бойової групи ЄС. Штаб бригади розташовано в Любліні.

У січні НАТО визнало ЛитПолУкрбриг боєздатною бригадою.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram