ГоловнаСуспільствоПодії

УГКЦ заявила про захоплення храму в Городку сектою догналітів

Загарбниками керує самопроголошений єпископ.

УГКЦ заявила про захоплення храму в Городку сектою догналітів
Храм Святого Духа в Городке
Фото: stryi.ugcc.org.ua

Українська греко-католицька церква заявила, що його храм у Городку (Львівська область) захопили представники незареєстрованої організації "Українська правовірна греко-католицька церква", також відома як секта догналітів.

На сайті Стрийської єпархії йдеться, що загарбниками керує самопроголошений єпископ Теодозій Івашків, якого позбавили священичого сану в жовтні 2014 року.

"Вважаємо своїм обов'язком повідомити про спробу відродити в храмі Святого Духа м. Городок ... деструктивну тоталітарну секту з метою дестабілізації суспільно-релігійної ситуації в місті і регіоні. З огляду на реальну небезпеку діяльності секти Догнала і його послідовників, спрямованої на розпалювання релігійної ворожнечі, звертаємося до відповідних державних структур вжити заходів щодо упорядкування ситуації згідно з чинним законодавством України", - сказано в заяві.

Нагадаємо, в квітні 2007 року священики УГКЦ, громадяни Чехії Антонін Догнал, Роберт Обергаузер, Річард Шпіржік і громадянин України Василь Гітюк створили в Свято-Благовіщенському монастирі села Підгірці Львівської області "Українську правовірну греко-католицьку церкву" (УПГКЦ) і стали себе називати "підгорецькими монахами". Своєю чергою Догнал проголосив себе єпископом і почав проводити богослужіння, під час яких називав Папу Римського Бенедикта XVI та предстоятелів УГКЦ єретиками. За це в травні 2009 року всі вони були відлучені від церкви верховним трибуналом Ватикану.

Антоніна Догнала викрито у співпраці з чеськими спецслужбами комуністичного періоду.

Група Догнала відома також своєю антиукраїнською діяльністю. Наприклад, у вересні 2013 року вона закликала Путіна і Лукашенка ввести війська в Україну, а в 2015 році відкрито агітувала проти мобілізації в армію і за Росію. Її діяльність неодноразово просила заборонити прокуратура Львівської області.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram