ГоловнаСуспільствоЖиття

В Україні запрацював Чорнобильський біосферний заповідник

У 2016 році Чорнобиль відвідали близько 32 тис. туристів.

В Україні запрацював Чорнобильський біосферний заповідник
Фото: Макс Требухов

Чорнобильський радіаційно-екологічний біосферний заповідник розпочав роботу в межах 30-кілометрової зони відчуження.

Про це заявив голова Держагентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук, повідомляє "Радіо Свобода".

За його словами, створення заповідника передбачено указом президента від 2016 року, але зареєстрований і розпочав роботу він з 31 березня.

"Державний бюджет-2017 передбачає кошти для старту заповідника - 5 млн гривень. Директором заповідного об'єкту став Тарас Мельничук", - розповів Петрук.

За його словами, заповідник охопить територію зони відчуження, крім 10-кілометрової охоронної зони ЧАЕС. Його мета - збереження природи, наукові дослідження й обмежене відвідування громадянами.

За минулий рік число відвідувачів, яких привозять у зону турфірми, сягнуло 32 тис. осіб.

Петрук також зазначив, що для вивчення природи Чорнобильський заповідник уклав угоду з японськими вченими, які вивчають вплив на флору і фауну аварії на АЕС "Фуксіма".

Нагадаємо, 26 квітня 2016 року президент Петро Порошенко підписав указ про створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника - однієї з найбільших природоохоронних установ України загальною площею 227 тис. гектарів.

Заповідник розташовано на території Іванківського і Поліського районів Київської області в межах зони відчуження і зони безумовного (обов'язкового) відселення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram