ГоловнаСуспільствоЖиття

Жителі закарпатського села самі заасфальтували всі вулиці

Укладання 1 кв. м асфальту коштувало селянам не більш ніж 150 грн.

Жителі закарпатського села самі заасфальтували всі вулиці
Фото: mukachevo.net

Жителі села Велика Добронь в Ужгородському районі Закарпатської області власними силами відремонтували дороги в своєму населеному пункті, а також облаштували тротуари, дренажні канали і квітники.

Про це повідомляє Мukachevo.net.

Ідея довести дороги до ладу належить місцевому підприємцеві, який зараз живе в Угорщині. Він запропонував жителям "не чекати милості від держави" і відремонтувати дороги самостійно. Для цього селяни створили громадську організацію "Регіональний розвиток Великої Доброні", яка зайнялася збором коштів. Далі вони отримали згоду і підтримку сільради, частину коштів також виділив угорський фонд "Підтримка малих міст".

Однією з умов було те, що в проекті повинні взяти участь самі місцеві жителі. Крім того, необхідно було створити власний сайт або спільноту, де потрібно було обов'язково звітувати про проведення робіт, вказуючи всі витрати.

Фото: mukachevo.net

На ремонт доріг, облаштування тротуарів і дренажних каналів було витрачено 8 днів. При цьому укладання 1 кв. м асфальту коштувало селянам не більш ніж 150 грн. У громадській організації стверджують, що така ціна втричі нижча, ніж якби асфальт укладало держпідприємство.

Фото: mukachevo.net

Жителі оприлюднили детальний звіт про проведені роботи. Наприклад, на площі Вашар (Вашар-тер) за чотири дні було укладено 117 метрів асфальту. Вартість 1 кв. метра становила 125 грн. При цьому витрати були такі: 30 тонн асфальту - 39 тис. грн, камінь і бетонування 9 куб. метрів - 2600 грн, цемент 2450 кг - 4655 грн, щебінь 33 куб. метри - 8910 грн, транспорт (трактор і бульдозер) - 11 тис. грн. Такі звіти було складено на кожну вулицю.

Нагадаємо, раніше на Закарпатті відремонтували дорогу до озера Синевир.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram