ГоловнаСуспільствоЖиття

Мін'юст відправив Росії запит про передачу українця Карпюка

Українця Миколу Карпюка засудили в РФ до 22,5 року в'язниці.

Мін'юст відправив Росії запит про передачу українця Карпюка
Николай Карпюк

Міністерство юстиції передало російській стороні запит про передачу українця Миколи Карпюка на виконання Конвенції про передачу засуджених осіб.

Про це повідомив заступник міністра юстиції Сергій Петухов у Фейсбуці.

"Відправляємо в Росію запит про передачу Миколи Карпюка. Із заявою звернувся брат Миколи Валентин", - написав він.

Нагадаємо, 26 травня Верховний суд Чечні засудив українців Миколи Карпюка та Станіслава Клиха до 22,5 року і 20 років в'язниці відповідно. Карпюка заарештували в березні 2014 року, Клиха - в серпні 2014-го. Слідком РФ заявив, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичком керував "бандою "Вікінг", яка нібито скоювала злочини в Чечні у 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були колишній лідер "Правого сектору" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих та інші українці.

Проти Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював колишній український прем'єр Арсеній Яценюк.

17 травня присяжні визнали доведеною провину українців у керівництві й участі в банді, убивстві двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними свого службового обов'язку і замаху на вбивство в складі бандформувань на Північному Кавказі в 1994 році.

При цьому присяжні визнали Клиха "вартим поблажливості за звинуваченням в участі в банді й убивствах". Карпюк, на їхню думку, поблажливості не вартий.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram