ГоловнаПолітика

Українців закликали поширити відео про алібі Миколи Карпюка

Потрібно зробити так, щоб ролик побачили присяжні в Чечні.

Українців закликали поширити відео про алібі Миколи Карпюка
Николай Карпюк

Рух "ЄвромайданSOS" закликав українців максимально поширити відео з доказами невинуватості Миколи Карпюка, якого судять у Росії за звинуваченням в участі протягом 1994-1995 років у Чеченській війні.

"Відеосвідчення очевидців, які підтверджують, що Карпюк під час нібито здійснення інкримінованих йому злочинів перебував в Україні, суддя відмовився долучати до матеріалів справи. Присяжні їх так і не побачили. Але ми знаємо, що Україна має багато друзів у Чечні. І ми здатні зробити так, щоб це відео дійшло до тих 12 жителів Грозного, які волею долі виявилися присяжними засідателями", - наголошено у фейсбуці руху.

Наприкінці 1994 - на початку 1995 років Карпюк керував рівненським обласним відділенням громадської організації УНА-УНСО. Документів про це не збереглося. Однак є чимало свідків, які підтверджують, що в цей час він перебував у Рівному. Кілька десятків людей погодилися дати свідчення українським слідчим органам для подальшої передачі їх у Генпрокуратуру Росії.

Разом із Карпюком судять іще одного українця - Станіслава Клиха. В архівах збереглася залікова книжка, яка підтверджує його алібі - в роки першої чеченської війни він навчався на історичному факультеті Київського університету імені Шевченка.

Завершальний етап процесу над Карпюком і Клихом почнеться 11 травня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram