ГоловнаСуспільствоЖиття

Березовець: півмільйона жителів Криму приховують своє українське походження

Аналогічні процеси пройшли і на території Росії.

Березовець: півмільйона жителів Криму приховують своє українське походження
Тарас Березовец

Засновник проекту Free Crimea Тарас Березовець вважає, що близько півмільйона жителів Криму приховують своє українське походження.

Про це він сказав на прес-конференції про дотримання прав дітей у Криму, організованій проектом Free Crimea та Інститутом Горшеніна.

"У 2001 році, коли Україна проводила перепис населення, в Криму українцями себе назвали 545 тисяч жителів півострова. На той момент у Криму проживали трохи більше ніж 2 мільйони громадян. До моменту анексії їх було вже 2,5 мільйона. Тобто ці 500 тисяч, котрі приїхали, переважно були мігрантами з інших українських регіонів. Тобто як мінімум етнічних українців до моменту анексії було тисяч 700, не менше. А згідно з незаконним переписом, який росіяни провели у вересні 2014 року, українцями себе в Криму назвали лише 345 тисяч жителів півострова. Питання: куди зникли майже півмільйона українців? Вони виїхали? Ні. На таку саму кількість зросла кількість етнічних росіян. Тобто вони просто себе переписали росіянами", - сказав Березовець.

Аналогічні процеси пройшли і на території Росії, підкреслив Березовець. За часів Бориса Єльцина українців у РФ було близько 3,5 млн осіб, а за Володимира Путіна скоротилося до мільйона.

"Це не означає, що вони виїхали, це означає, що вони ховаються, змушені приховувати своє етнічне походження", - сказав він.

Нагадаємо, перепис населення в Криму, проведений 2014 року, показав, що з 2001 року кількість росіян на півострові зросла на 26% - з 1,18 млн до 1,49 млн осіб. Одночасно кількість українців скоротилася на 30% - з 492,2 тис. до 344,5 тис. осіб.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram