ГоловнаСуспільствоЗдоров'я

"Укрзалізниця" забезпечить умови для людей з обмеженими можливостями, - Завгородній

У всіх потягах з'являться коляски салонного типу

"Укрзалізниця" забезпечить умови для людей з обмеженими можливостями, - Завгородній
Фото: nnm.ru

Компанія "Укрзалізниця" працює над вирішенням питання вільного доступу до її послуг людей з обмеженими фізичними можливостями. Половину потягів вже оснащено інвалідними колясками салонного типу.

Про це повідомив в.о. голови "Укрзалізниці" Олександр Завгородній.

"У нас близько 200 потягів, і в кожному з них має бути хоча б один вагон, в якому людина з обмеженими фізичними можливостями, чи то інвалід-візочник, чи той, у кого проблеми із зором, почувався б зручно і комфортно. Наразі таких вагонів у нас тільки 19. На жаль, ми бачимо, що швидко, за короткий період часу реконструювати ще 180 у нас немає можливості. Тому на цьому етапі хочемо зосередити свої зусилля на тому, щоб зробити зручними для людей з обмеженими фізичними можливостями системи інформування і маршрутизації, пандуси, кімнати відпочинку. Планується також забезпечити всі потяги інвалідними колясками салонного типу. Цей процес почався і приблизно половину потягів ними вже оснащено", - сказав Завгородній.

За його словами, залізничники вивчили досвід зарубіжних колег і провели моніторинг вітчизняних вокзалів, станцій, платформ та рухомого складу. Весь процес йде у взаємодії з Національною асамблеєю інвалідів.

"На превеликий жаль, ми не отримали бажаного в частині формування цифр капітальних інвестицій і тому нині дуже важливо, щоб ми колегіально дійшли розуміння того, що в першу чергу необхідно зробити для адаптації вокзалів і станцій до потреб людей з обмеженими можливостями. Ми б дуже хотіли, щоб експерти Національної асамблеї інвалідів України брали активну участь у цій роботі і консультували фахівців регіональних філій нашого акціонерного товариства", - підкреслив Завгородній.

Коментуючи заяву голови ПАТ "Укрзалізниця", голова Національної асамблеї інвалідів, уповноважений Президента України з прав людей з інвалідністю Валерій Сушкевич заявив, що нині створення безбар'єрного середовища для українців, які мають особливі потреби, актуальне як ніколи.

"Звичайно ж, наші експерти допомагатимуть ПАТ "Укрзалізниця" в цьому питанні. Ми будемо консультувати регіональні філії, бо прекрасно розуміємо, що грошей недостатньо, а зробити треба багато... І для того щоб кошти витрачали розумно й економно, необхідна участь людей, які про проблеми, з якими стикаються інваліди, знають не з чуток", - каже Сушкевич.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram