ГоловнаЕкономікаБізнес

"Укрзалізниця" просить РНБО зберегти залізничне сполучення з Донбасом

Голова відомства запропонував відповідний механізм.

"Укрзалізниця" просить РНБО зберегти залізничне сполучення з Донбасом
Фото: vagon.by

В. о. голови правління ПАТ "Укрзалізниця" Олександр Завгородній звернувся до Ради національної безпеки і оборони з проханням підтримати збереження залізничного сполучення з підприємствами, що розташовані на непідконтрольних Україні територіях Донецької та Луганської областей.

Голова "Укрзалізниці" запропонував механізм, який дозволяє виконати вимоги РНБО і захистити єдину диспетчерську систему від несанкціонованого доступу, пишуть "Українські новини".

Зокрема, замість ДП "Донецька залізниця" вже створено однойменний регіональний філіал ПАТ "Укрзалізниця", розташований на підконтрольній території Донбасу в місті Красний Лиман.

Керівництво залізниці просить РНБО дозволити філії здійснювати співпрацю з суб'єктами господарювання, які провадять свою діяльність на території проведення АТО відповідно до українського законодавства.

У складі філії пропонують створити Донецьку та Луганську дирекції залізничних перевезень, і включити в їх склад розташовані в неконтрольованих районах комунікації, а також штат співробітників, необхідний для їх роботи.

Ці дирекції перевозитимуть вантажі зі станцій, розташованих на неконтрольованій території. При цьому оплата за перевезення в повному обсязі буде проводитися винятково на території, підконтрольній Україні.

Фото: ukranews.com

Крім цього "Укрзалізниця" у співпраці з СБУ, ДФС і Держприкордонслужбою закриють доступ із непідконтрольних територій до автоматизованих систем управління залізничним рухом. Перевезення з зони АТО відбуватимуться під контролем силовиків - переміщення рухомого складу по всій транспортній мережі "Донецької залізниці" проконтролюють спецслужби і прикордонники.

Керівництво ПАТ пропонує і вирішення проблеми працевлаштування залізничників, які раніше працювали в ДП "Донецька залізниця". Їх переведуть у штат регіональної філії.

Нагадаємо, українські вугільники і металурги звернулися до керівництва країни з проханням не переривати залізничне сполучення з підприємствами на неконтрольованих територіях Донецької та Луганської областей, які працюють у рамках українського правового поля.

Розрив технологічних ланцюжків може призвести до втрати тисяч робочих місць, а також значних збитків для держбюджету. Крім того, українські ТЕС ризикують залишитися без енергетичного вугілля, що видобувається на Донбасі.

Своєю чергою, РНБО повідомив, що не звертався до Кабінету Міністрів з вимогою припинити залізничне сполучення з непідконтрольними Україні територіями Донецької і Луганської областей.

Єдиною умовою збереження залізничних перевезень, висунутим до Міністерства інфраструктури та ПАТ "Укрзалізниця", було перенесення управління залізницею на контрольовану територію, щоб виключити несанкціонований доступ до єдиної диспетчерської системи України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram