ГоловнаПолітика

Рада ввела грошову винагороду для викривачів корупції

На повідомленнях про корупцію можна буде заробити.

Рада ввела грошову винагороду для викривачів корупції
Фото: facebook.com / ДЗЭ НП

Верховна Рада в четвер ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №1010 про грошову винагороду викривачам корупції.

За нього проголосували 252 депутати.

Відповідно до прийнятого закону, викривачем буде вважатися фізична особа, яка повідомила про можливі факти корупційних правопорушень, якщо така інформація стала йому відома у зв'язку з трудовою, професійною, господарською, громадською, науковою діяльністю, в зв'язку з проходженням служби або навчання.

Викривачам гарантується захист і конфіденційність, а також матеріальна винагорода в межах 10% від суми предмета корупційного злочину або заподіяних державі збитків. Розмір винагороди не може перевищувати 3000 мінімальних зарплат, встановлених на час вчинення злочину. Гроші будуть платити після обвинувального вироку. Якщо інформація про злочин надійшла від декількох викривачів, розмір винагороди ділитимуть між ними рівними частинами.

Винагороду передбачено, коли йдеться про суми правопорушення, які більш ніж у 5000 разів перевищують прожитковий мінімум для працездатних осіб.

Повідомлення про корупцію може бути анонімним. Воно буде підлягати розгляду, якщо зазначена в ньому інформація стосується конкретної особи і має фактичні дані, які можуть бути перевірені.

Депутатка Анастасія Красносільська раніше говорила, що в 2018 році Національне антикорупційне агентство отримало понад дві тисячі повідомлень про корупцію. "Знаєте, що вони зробили з цими повідомленнями? Нічого! Вони майже їх не перевіряли", - розповідала вона під час першого читання законопроєкту.

У прийнятому законопроєкті обов'язки з розгляду повідомлень викривачів корупції і забезпечення їх захисту покладені на Національне агентство з протидії корупції.

Закон набуває чинності з 1 січня 2020 року.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада також ухвалила закон про перезавантаження НАЗК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram