ГоловнаПолітика

Зеленський підписав закон про вдосконалення держзакупівель

Рада ухвалила нову редакцію закону про держзакупівлі 19 вересня.

Зеленський підписав закон про вдосконалення держзакупівель
Фото: Предоставлено автором

Президент Володимир Зеленський підписав закон "Про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі" та деяких інших законодавчих актів України щодо вдосконалення публічних закупівель" № 114-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 19 вересня 2019 року.

Про це інформує пресслужба глави держави.

"Закон має на меті запобігати корупції і забезпечувати конкурентне середовище під час державних закупівель", - йдеться в повідомленні.

Згідно із законом, використання електронної системи ProZorro стає обов'язковим для здійснення державних закупівель вартістю від 50 тисяч гривень (раніше поріг був від 200 тисяч гривень). Також закон зобов'язує замовника надавати звіти в ProZorro про всі закупівлі вартістю від 1 копійки (раніше від 50 тисяч гривень).

У бізнесу, який переміг у тендері, буде 24 години на виправлення незначних помилок у тендерній пропозиції. "Це дозволить підприємцям не втратити тендер, а держзамовникам зберегти найбільш економічно вигідну пропозицію", - зазначають у пресслужбі.

Також документ впроваджує диференційовану плату за подачу скарги в Антимонопольний комітет України, що "дозволить припинити безпідставне оскарження великої кількості закупівель та затримку проведення тендерів".

Також закон передбачає повернення плати у разі задоволення скарги постачальника.

Крім того, закон посилює відповідальність за порушення законодавства для недобросовісних замовників і вводить персональну відповідальність посадових осіб у вигляді штрафу.

"Також закон передбачає боротьбу з демпінгом - система буде вказувати на занадто низьку ціну і постачальник повинен її обґрунтувати", - йдеться в повідомленні.

Крім того, закон подовжує термін закупівель ліків і вакцин через міжнародні організації до 2022 року.

Перелік ліків і порядок закупівель затверджуватиме Кабінет Міністрів.

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, і вводиться в дію через 6 місяців після публікації, крім розділу VI, який вводиться в дію через 12 місяців з дня опублікування.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram