ГоловнаПолітика

Суд повернув обвинувальний акт проти Ставицького

Прокурору наказали виправити порушення.

Суд повернув обвинувальний акт проти Ставицького
Эдуард Ставицкий
Фото: kp.ua

Святошинський райсуд Києва повернув прокурору обвинувальний акт стосовно колишнього міністра Едуарда Ставицького у справі про заволодіння об'єктами комплексу "Пуща-Водиця" урочища Межигір'я.

Видання "Судовий репортер" пише, що Ставицький і ще один обвинувачений - колишній директор ТОВ "Медінвесттрейд" і ТОВ "Танталіт" Павло Литовченко - не отримали копії обвинувального акта. Адвокат Ставицького також вказав, що зі 150 сторінок документа майже 90 присвячені особі Віктора Януковича.

Прокурор може знову передати обвинувальний акт після усунення недоліків.

Нагадаємо, 8 травня 2018 року ГПУ направила в суд кримінальне провадження за звинуваченням Ставицького, приватного нотаріуса Київського міського нотаріального округу Юлії Ткаченко і директора ТОВ "Танталіт" Павла Литовченка в заволодінні об'єктами комплексу відпочинку "Пуща-Водиця" урочища Межигір'я вартістю 540 млн грн, які стали згодом резиденцією Віктора Януковича.

У 2007 році Віктор Янукович, який очолював Кабінет Міністрів, передав "Межигір'я" у статутний фонд держкомпанії "Надра України", після чого вона уклала договір міни з фірмою "Медінвесттрейд". Обмін полягав у тому, що держава віддає приватній фірмі "Межигір'я", а натомість отримує дві нежитлові будівлі в Києві за адресою Паркова алея, 3 і Паркова алея, 5-7.

Через два місяці - в листопаді 2007 року - компанія "Медінвесттрейд" продала резиденцію "Межигір'я" фірмі "Танталіт", яка володіла комплексом до втечі Януковича з України.

У вересні 2016 року Державна аудиторська служба дійшла висновку, що обмін між "Надрами України" і "Медінвесттрейдом" був нерівноцінним. Вартість майна, яким обмінювалися компанії, в договорі було визначено на рівні 111,7 млн гривень. Але висновки Київського науково-дослідного інституту судових експертиз показали, що "Межигір'я" коштувало тоді 540 млн гривень. Тож "Надра України" недоотримали 428,3 млн гривень.

У 2007 році компанією "Надра України" керував Едуард Ставицький (він же Натан Розенберг), який переховується від українського правосуддя в Ізраїлі. Коли Янукович був президентом, Ставицький був міністром екології та природних ресурсів і міністром енергетики та вугільної промисловості.

Ставицького підозрюють за ч.5 ст. 191 (заволодіння майном шляхом зловживання службовим становищем), ч.1 ст.366 (службове підроблення) та ч.3 ст.358 (використання свідомо підробленого документа) Кримінального кодексу України.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram