ГоловнаПолітика

Окружний адмінсуд Києва скасував забезпечення позову з приводу Супрун

Суддя не задовольнив клопотання Мін'юсту, але скасував забезпечувальні заходи.

Фото: Наталя Шимків

Суддя Окружного адміністративного суду Києва Сергій Каракашьян зачитав рішення з приводу клопотання Міністерства юстиції про скасування забезпечення позову Мосійчука проти Супрун. Про це повідомляє кореспондент LB.ua із зали суду.

"У задоволенні клопотань представників Кабінету Міністрів і Супрун Уляни-Надії про скасування запобіжного забезпечення відмовити. Скасувати за власною ініціативою заходи забезпечення адміністративного позову, зазначені в постанові від 5 лютого 2019 року", - зачитав він. Суддя пояснив, що це пов'язано з учорашнім рішенням Кабміну, яке мало розблокувати роботу МОЗ.

Спікер суду Богдан Санін на брифінгу пояснив це рішення так: "Фактично суддя скасував заходи забезпечення позову. Причина скасування - його самостійне рішення. Не були прийняті докази відповідача, не були прийняті докази третьої сторони - Кабінету Міністрів. Але за власною ініціативою скасував. Чому скасував? Тому що Кабінет Міністрів учора врегулював це питання".

Тож незважаючи на відмову в задоволенні скарги, Супрун може виконувати обов'язки міністра.

"Уляна Супрун здійснює весь обсяг повноважень, які їй делеговані вчорашнім розпорядженням. Важливо: вчорашнє розпорядження повністю ідентичне постанові, ухваленій судом", - заявив Санін.

Нагадаємо, 5 лютого Окружний адмінсуд Києва заборонив Супрун виконувати обов'язки міністра охорони здоров'я. Відповідний позов подав нардеп від Радикальної партії Ігор Мосійчук.

11 лютого суд почав розглядати клопотання Міністерства юстиції про скасування забезпечення позову. На захист Супрун виступив міністр юстиції Павло Петренко, заявивши, що Уляна Супрун зробила все необхідне, щоб вийти з американського громадянства, "і доказом цього є в тому числі указ президента про отримання нею українського громадянства".

Адвокат Супрун зазначив, що рішення суду паралізує роботу міністерства, а суд таким чином "знехтував правами всіх громадян України, зайнявшись забезпеченням тільки прав Мосійчука". Правозахисник підкреслив, що в позові Мосійчука проти Супрун немає жодної інформації про те, як саме Супрун порушила його права, в тому числі право на отримання медичної допомоги. Адвокат також нагадав, що рішенням суду 2017 року було встановлено, що Супрун правомірно виконує обов'язки міністра.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram