ГоловнаПолітика

Єпископ УПЦ МП заявив, що закон про перейменування їх не стосується

"Наш керівний центр не розташований на території держави-агресора. Це, напевно, про когось іншого".

Єпископ УПЦ МП заявив, що закон про перейменування їх не стосується
Митрополит Онуфрий и архиепископ Климент (справа)
Фото: orthodox.cn.ua

Архієпископ Ніжинський і Прилуцький Климент (Вечеря) заявив, що закон про перейменування, прийнятий Верховною Радою, не стосується Української православної церкви Московського патріархату.

"Мені здається, цей закон до нашої церкви жодного стосунку не має, оскільки ніяк ніде не прописано, що ми маємо стосунок, субординацію, управління з якогось закордонного центру, де є держава-агресор. Нашій церкві немає жодних підстав змінювати назву відповідно до цього закону, тому що наш керівний центр не розташований на території держави-агресора. Це, напевно, про когось іншого", - сказав він "Громадському".

У прийнятому Радою законі йдеться, що входження релігійної організації до складу іншої організації визначається за їхніми статутами.

У статуті УПЦ МП сказано, що вона з'єднана з помісними православними церквами з РПЦ і у своєму управлінні керується постановами собору РПЦ від 1990 року, коли замість українського екзархату РПЦ була створена УПЦ МП.

У статуті РПЦ сказано, що центр управління УПЦ МП розташований у Києві (ця норма з'явилася у 2017 році, вже після реєстрації законопроекту про перейменування). Але там само сказано, що рішення соборів РПЦ є обов'язковими для УПЦ МП.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram