ГоловнаПолітика

Червоний Хрест запросив доступ до полонених українських моряків

Необхідний дозвіл Росії та згода самих моряків.

Червоний Хрест запросив доступ до полонених українських моряків
Фото: EPA/UPG

Червоний Хрест запросив доступ до українських моряків, які були взяті Росією в полон в нейтральних водах Чорного моря біля Керченської протоки.

Про це повідомила уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова.

"Пан Ешліманн [глава МКЧХ в Україні] поінформував мене, що МКЧХ вже надіслав запит в Російську Федерацію про надання представникам Червоного Хреста доступу до українських моряків. Після отримання дозволу від РФ і згоди самих військовополонених моряків, вони зможуть відвідати їх", - йдеться у фейсбуці омбудсмена.

Денісова сподівається, що Червоний Хрест повідомить достовірну інформацію про стан здоров'я українських моряків та умови їх утримання.

Нагадаємо, що 25 листопада російські військові захопили українські катери "Бердянськ" і "Нікополь" та буксир "Яни Капу" у нейтральних водах Чорного моря. Екіпажі кораблів - 24 людини - доставили в Сімферополь, де підконтрольний Росії суд заарештував всіх на два місяці. Наступного дня моряків перевезли до Москви, де вони перебувають і зараз. Після агресії в Керченській протоці в 10 областях України, що межують з РФ і невизнаним Придністров'ям, було введено військовий стан.

Україна розцінює своїх моряків як військовополонених. Женевська конвенція 1949 року передбачає, що МКЧХ може надавати допомогу військовополоненим.

Росія відмовилася визнати українських моряків військовополоненими і звинуватила їх у скоєнні кримінального злочину.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram