ГоловнаПолітика

Сенцов стане для Росії тим, ким був Сахаров для СРСР, - Клімкін

Сенцов став першим українцем, який отримав премію Сахарова.

Сенцов стане для Росії тим, ким був Сахаров для СРСР, - Клімкін
Фото: EPA/UPG

Український політв'язень, режисер Олег Сенцов стане для Росії тим, ким був дисидент Андрій Сахаров для Союзу Радянських Соціалістичних Республік.

Таку думку висловив глава МЗС України Павло Клімкін.

"Росія послідовно сподівалася, що після завершення голодування емоційна хвиля щодо його звільнення, про звільнення всіх політичних в'язнів і заручників почне вщухати. Насправді, з точністю до навпаки, і я дуже вдячний всім, хто був причетний до ухвалення інших рішень. Олег стане для Росії тим, ким був Сахаров для Радянського Союзу", - заявив він в ефірі телеканалу "112 Україна".

Раніше стало відомо, що присуджувана Європарламентом премія імені Андрія Сахарова "За свободу думки" 2018 року буде вручена українському режисерові Олегу Сенцову.

Сенцов став першим українцем, який отримав її. Церемонія вручення правозахисної премії відбудеться 12 грудня у Страсбурзі.

Олег Сенцов у серпні 2015 року був засуджений в Росії до 20 років позбавлення волі за звинуваченням у створенні на території анексованого РФ півострова Крим терористичного угрупування. 14 травня 2018 року Сенцов оголосив безстрокове голодування, вимагаючи звільнити всіх українських політв'язнів в Росії. 5 жовтня Сенцов заявив, що змушений припинити голодування у зв'язку із загрозою "примусового годування".

Премія "За свободу думки", названа на честь радянського фізика і правозахисника Андрія Сахарова, заснована Європейським парламентом в 1988 році, її присуджують людям або громадським організаціям, що відзначилися у справі захисту прав людини і основоположних свобод. Розмір премії становить 50 тисяч євро.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram