ГоловнаПолітика

Клімкін: мета Росії - фрагментація й ослаблення України

"За цей рік Росія фундаментально програла в усіх напрямках, і вона готує комплексну відповідь".

Клімкін: мета Росії - фрагментація й ослаблення України
Павел Климкин
Фото: Макс Левин

За останній рік Росія фундаментально програла в усіх напрямках. Таку думку висловив міністр закордонних справ України Павло Клімкін на Х Національному експертному форумі в Одесі.

"Починаючи з енергетики - Стокгольмський арбітраж, потім апеляція. З погляду духовного - це, звичайно, автокефалія. В Москві такого не очікували і досі не можуть отямитися. Третє - це наші позови проти Росії в міжнародних судах, які успішно просуваються. А зараз ми виграли апеляцію в Лондонському суді - відома "трійка Януковича". Я не буду згадувати такі важливі емоційні речі, як перемога в ПАРЄ. І якщо ми намалюємо всю цю картину, насправді виходить, що Росія системно програла", - висловився Клімкін.

Це, на думку міністра, означає, що Росія буде готувати комплексну відповідь.

"Чи буде від Росії спроба системної відповіді? Безумовно. Якою вона буде? Можна скільки завгодно спекулювати на тему, кого б Росія хотіла привести до влади в результаті виборів. Я категорично не згоден, що Росія вірить у створення більш проросійської реальності в Україні. Я на 100% вважаю, що метою Росії є фрагментація й ослаблення України. Тільки цей варіант дає Росії в перспективі шанс і, якщо хочете, певну гарантію управляти процесом, створювати проблеми і вирішувати їх так, як хоче Росія. Інших варіантів немає", - зазначив Клімкін.

"Росія перебуває під тиском, причому не тільки під тиском політичним, а й під тиском іміджевим. Якщо ви подивитеся на отруєння в Солсбері, висилку російських дипломатів, Нідерланди... Уся картина підводить до однієї розмови, яку я мав з міністром однієї азійської країни. Він каже: "Спочатку ми Росію трохи боялися - усе ж військовий потенціал. Але зараз починаються посмішки". А з цим починається зовсім інше ставлення", - додав голова українського МЗС.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram