ГоловнаПолітика

Парубій запропонував змінити весь склад ЦВК

"У мене виникла ідея про повне оновлення ЦВК. Це могло б зняти дискусії щодо чисельності та квот".

Парубій запропонував змінити весь склад ЦВК
Фото: Макс Требухов

Голова Верховної Ради Андрій Парубій запропонував поміняти весь склад Центральної виборчої комісії, а не тільки 13 членів.

Про це він сказав у вівторок на форумі Реанімаційного пакета реформ.

"Оновлення складу Центральної виборчої комісії - це питання, яке на мою думку, має бути поставлене на порядок денний без відтягування. Я планую, що вже наступного четверга Верховна Рада України перейде до розгляду складу Центральної виборчої комісії", - заявив він.

"Я буду пропонувати певні підходи, можливо навіть, нові підходи. Тому що після рішення ЦВК, яке фактично зупинило вибори в місцевих громадах, у мене виникла ідея про повне оновлення ЦВК. Це могло б зняти дискусії з приводу чисельності і квот", - сказав Парубій.

Нагадаємо, в нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени з 15, чий термін повноважень не минув. Це Олег Діденко і Катерина Махніцька.

Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом 5 лютого 2018 року, але депутати досі не змогли їх призначити. Президент вніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція "Опозиційного блоку" не представлена жодним кандидатом.

5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольною президентові Петру Порошенку.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram