ГоловнаПолітика

Мінгареллі закликав Україну змінити склад ЦВК і прийняти Виборчий кодекс

"Наше побажання таке, щоб вибори в Україні відбулися за найкращих можливих умов".

Мінгареллі закликав Україну змінити склад ЦВК і прийняти Виборчий кодекс
Хьюг Мингарелли
Фото: EPA/UPG

У Євросоюзі сподіваються, що Верховна Рада прийме новий Виборчий кодекс і призначить новий склад Центральної виборчої комісії найближчим часом.

Про це заявив на прес-конференції в Києві голова представництва ЄС в Україні Х'юг Мінгареллі, передає "Укрінформ".

"Наше побажання таке, щоб вибори в Україні відбулися за найкращих можливих умов. І ми завжди говорили, що для того, щоб це відбулося, українській стороні важливо завершити прийняття нового Виборчого кодексу і призначити членів оновленого складу Центральної виборчої комісії. Ми сподіваємося, що цього можна буде досягти за наступні кілька місяців", - зазначив Мінгареллі.

Раніше спікер Ради Андрій Парубій заявляв, що оновлення ЦВК має бути одним з ключових напрямків у роботі дев'ятої сесії парламенту VIII скликання. Він розраховує, що це питання буде вирішене до жовтня.

Нагадаємо, в нинішньому складі ЦВК залишилося тільки два члени з 15, чий термін повноважень не минув. Кандидатури на посади нових членів Центрвиборчкому були подані президентом Петром Порошенком 5 лютого 2018 року, але депутати досі не змогли їх призначити.

Президент вніс на 13 вакантних місць 14 кандидатів. При цьому фракція Опозиційного блоку не представлена жодним кандидатом.

5 липня під час рейтингового голосування питання про звільнення і призначення членів ЦВК підтримали тільки 189 нардепів. Відмова Ради голосувати за зміну членів ЦВК пов'язана з побоюваннями, що більшість нового складу буде підконтрольною президентові Петру Порошенку.

На восьмій сесії Рада двічі переносила питання оновлення складу ЦВК.

Виборчий кодекс був прийнятий у першому читанні в листопаді 2017 року. Він передбачає відмову від мажоритарної системи виборів і перехід на пропорційну з відкритими партійними списками.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram