ГоловнаПолітика

Україна висилає 13 російських дипломатів (оновлено)

Рішення прийнято в координації з міжнародними партнерами.

Україна висилає 13 російських дипломатів (оновлено)
Фото: EPA/UPG

Україна висилає 13 російських дипломатів на знак солідарності з Великобританією, на території якої було скоєно замах на вбивство із застосуванням хімічної зброї.

"У відповідь на цинічну хімічну атаку в Солсбері України в дусі солідарності з нашими британськими партнерами і трансатлантичними союзниками і в координації з країнами ЄС прийняла рішення про видворення з української території 13 російських дипломатів із тих небагатьох, які залишилися. Тому що, як відомо, наші дипломатичні відносини з РФ де-факто заморожені", - заявив президент України Петро Порошенко.

З 23 лютого 2014 року в Україні немає російського посла. Влітку 2016 року Росія мала намір призначити на цю посаду Михайла Бабича, але його кандидатура не була узгоджена українською владою.

Порошенко заявив, що інцидент у Солсбері підтвердив зневажливе ставлення Росії не тільки до суверенітету незалежних держав, а й до цінності людського життя. "Україна відчуває це щодня в окупованому українському Криму і на Донбасі. Тому, як ніколи, важливо не обмежуватися символічними жестами. Наступний крок - збільшення ціни для Москви за вчинені міжнародні злочини, включаючи посилення персональних, фінансових і економічних санкцій", - заявив український президент.

На його думку, спільна відповідь на російські дії і надалі має бути рішучою і жорсткою для недопущення нових людських трагедій і забезпечення поваги до норм міжнародного права.

Оновлення. Речник Міністерства закордонних справ України Мар'яна Беца в ефірі телеканалу "112.Україна" заявила, що російські дипломати, яких висилають з України, є співробітниками російських спецслужб.

"Ми прийняли сьогодні разом з компетентними органами рішення про видворення з української території 13 українських дипломатів з тих небагатьох, хто залишився. Ми отримали всі докази, що вони є співробітниками спецслужб", - сказала вона.

Нагадаємо, що 14 березня 2018 року Великобританія оголосила про висилку 23 російських дипломатів. 26 березня до висилки приєдналося багато інших країн, у тому числі США, Франція, Німеччина.

Висилка дипломатів пов'язана з отруєнням в Солсбері російського шпигуна-перебіжчика Сергія Скрипаля та його дочки Юлії. Їх виявили непритомними на лавці в центрі Солсбері 4 березня. Слідчі встановили, що вони отримали отруєння нервово-паралітичною речовиною. Отруєння Скрипаля швидко призвело до зростання напруженості у відносинах Москви і Лондона.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram