ГоловнаПолітика

Верховний Суд заборонив відмовлятися від ID-карток через релігійні переконання

Справа є взірцевою, тому вердикт обов'язковий у всіх аналогічних судових суперечках.

Верховний Суд заборонив відмовлятися від ID-карток через релігійні переконання
Фото: www.bagnet.org

Касаційний адміністративний суд Верховного Суду заборонив громадянам відмовлятися від отримання карток посвідчення особи (ID-карток) за релігійними переконаннями.

"Сьогодні Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду відмовив у задоволенні позову", - повідомила представник прес-служби суду "Українські новини".

Позов розглянув Верховний Суд як взірцеву справу, тому рішення є обов'язковим у всіх аналогічних судових суперечках.

15 лютого Верховний Суд відкрив провадження у цій взірцевій справі, отримавши подання Житомирського окружного адмінсуду про законність відмови громадян від ID-карток. Позов у суд 30 листопада 2017 року подала жителька Коростеня Житомирської області Наталія Дігтяр. У позові громадянка просила зобов'язати Державну міграційну службу оформити їй не ID-картку, а документ у формі паспортної книжечки.

Звернення обґрунтовано тим, що позивачка через свої релігійні вірування і переконання заперечує, щоб паспорт громадянина України їй робили в формі картки з безконтактним електронним носієм, що містить її персональні дані.

Нагадаємо, 21 березня 2018 року Кабмін заборонив оформляти паспорт громадянина України в формі книжки.

З 1 листопада 2016 року всі громадяни України отримали право оформити паспорти в формі ID-карток. ID-картка має вбудований електронний безконтактний чип, на який записують персональні і біометричні дані власника документа, в тому числі місце проживання і сімейний стан.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram