ГоловнаПолітика

Екс-прем'єр Польщі: Немає жодного зв'язку між Бандерою і Волинською трагедією

"Польським політикам результати опитувань затьмарили раціональне мислення і реальну сильну політику".

Екс-прем'єр Польщі: Немає жодного зв'язку між Бандерою і Волинською трагедією
Фото: wikipedia.org/president.gov.pl

Колишній прем'єр-міністр Польщі Ян Ольшевський вважає, що Степана Бандеру несправедливо демонізують в його країні, оскільки лідер українських націоналістів навряд чи причетний до трагічних подій на Волині в часи Другої світової війни.

Про це повідомляє Польське радіо.

"Злочин Степана Бандери проти польського народу був насправді тільки один. І ті, хто зараз у Польщі так голосно говорять про бандеризм, часто забувають про нього. Цим злочином був вчинений в 1934 році замах на польського міністра внутрішніх справ полковника Броніслава Пєрацького. І що важливо - під час процесу над обвинуваченими, зокрема Бандера, був засуджений до смертної кари", - сказав екс-прем'єр Польщі, хоча додав, що Бандеру навряд чи можна назвати "приємним обличчям" для поляків.

На думку Ольшевського, з подіями на Волині варто пов'язувати іншого лідера українських націоналістів - Романа Шухевича. Але для цього потрібно провести широкі дослідження.

Щодо українсько-польських відносин, то екс-прем'єр підкреслив, що нинішня влада Польщі відійшла від концепції, яку просував екс-президент Лех Качинський.

"Сподіваюся, що ця відмова не є постійною. А помилки, такі як внесення українського питання в закон про ІНП, є наслідком того, що польським політикам результати опитувань затьмарили раціональне мислення і реальну сильну політику", - сказав Ольшевський, нагадавши про стратегічну важливість України для безпеки Польщі.

Ольшевський розкритикував внесені в закон про інститут національної пам'яті зміни. Він відзначив важливість проблеми польсько-єврейських стосунків, які не можна пов'язувати з болючим історичним діалогом з Україною.

"Пов'язування цих двох питань - це щонайменше дивно, що між одержимістю і диверсією", - цитує слова Ольшевського видання.

Раніше сьогодні заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький заявив, що кризи в польсько-українських відносинах немає.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram