ГоловнаПолітика

Суд постановив затримати Гужву і стягнув до бюджету 1 млн гривень застави (оновлено)

Наступний крок - оголошення в розшук.

Суд постановив затримати Гужву і стягнув до бюджету 1 млн гривень застави (оновлено)
Игорь Гужва
Фото: sharij.net

Київський суд постановив затримати і примусово доставити на засідання головного редактора інтернет-видання "Страна.UA" Ігоря Гужву, який попросив політичного притулку в Австрії.

"Учора суд ухвалив мене затримати і примусово доставити на засідання (якщо цього не відбудеться, то наступний крок - оголошення в розшук). Паралельно Банкова доручила організувати тиск на Австрію через дипломатичні канали з метою домогтися моєї видачі", - написав Гужва у фейсбуці.

Оновлення. Прес-служба Генеральної прокуратури повідомила Українські Новини, що рішення ухвалив Шевченківський районний суд Києва 5 лютого.

Також суд задовольнив клопотання прокурора про стягнення до державного бюджету

1 млн гривень застави, внесеної Гужвою у справі про ухилення від сплати податків.

Наступне засідання суду призначене на 12 лютого.

Нагадаємо, Генеральна прокуратура має намір клопотати про міжнародний розшук Ігоря Гужви, заявив напередодні генпрокурор Юрій Луценко.

Гужву затримали 22 червня 2017 року в Києві. Луценко тоді заявив, що головред "Страны" вимагав і отримав $10 тис. за нерозміщення компромату на нардепа Дмитра Лінька. Разом із Гужвою затримали його помічника Антона Філіпковського, який передав гроші, знайдені під час обшуку в Гужви в портфелі.

23 червня Гужві повідомили про підозру за ч. 3 ст. 189 КК України (вимагання, поєднане з насильством, небезпечним для життя чи здоров'я особи, або що завдало майнової шкоди у великих розмірах; карається позбавленням волі на термін від п'яти до 10 років із конфіскацією майна).

22 грудня Шевченківський райсуд Києва визнав Філіпковського винним у вимаганні (ч. 3 ст. 189 КК) і засудив його до 4 років позбавлення волі з випробувальним терміном 2 роки. Умовний термін став можливий завдяки угоді зі слідством про визнання провини.

31 січня 2018 року стало відомо, що Гужва виїхав до Відня і попросив політичного притулку. Генпрокуратура визнала, що головний редактор "Страна.ua" законно покинув Україну, але звинуватила його в затягуванні розгляду кримінальної справи.

У зв'язку з цим ГПУ вирішила просити суд стягнути до держбюджету 544 тис. гривень застави і обрати для Гужви суворіший запобіжний захід.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram