ГоловнаПолітика

В Одеській області пройшли фінальні випробування ракетного комплексу "Вільха"

Незабаром система повинна надійти на озброєння української армії.

Президент Петро Порошенко привітав усіх українців з успішним випробуванням нового ракетного комплексу "Вільха".

"Тільки що отримав доповідь, що всі чотири ракети влучили в ціль!" - написав він у фейсбуці.

Одеське видання "Думська" з посиланням на радника президента Юрія Бірюкова пише, що фінальні випробування нової української ракети пройшли на одному з полігонів у Одеській області.

Після завершення випробувань система повинна надійти на озброєння української армії.

Ракети для "Вільхи" розробило конструкторське бюро "Луч". Випускає їх ДАХК "Артем". За словами Бірюкова, нове в ракетах усе: корпус, двигун, паливна система і саме паливо, бойова частина й електронна система наведення.

"У всьому світі є чотири країни, у яких є обладнання для виробництва таких корпусів. Це надвисокоточні верстати, які повинні до мікрона правильно вигинати листи зі спеціального сплаву. Довго відбувалися переговори, і ось тепер це обладнання закуплено Україною, доставлено і почало працювати", - зазначив Бірюков.

Ідеться про розкаточну машину RFFM 330-138-300 з ЧПУ, яка в листопаді запрацювала на "Артемі". Вона спеціально призначена для виробництва високоприцезіонних порожнистих труб. Машина має можливість формувати ротаційно-симетричні порожні деталі з різною товщиною стінок.

Бірюков не повідомив характеристики "Вільхи". Він зазначив лише, що на одній пусковій установці - 12 напрямних. Видання зазначає, що раніше була інформація про вісім ракет, тому що ця РСЗВ розроблялася на базі "Смерча" (12 ракет у "Граду" та його модифікацій). "Думська" підозрює, що Бірюков міг наплутати, але якщо ні, то нова ракета буде меншим калібром, аніж заявляли.

"Катюша" летіла кудись туди, і для успішного ураження цілі були потрібні цілі дивізіони, - сказав Бірюков. - Ефективність її сильно перебільшила радянська пропаганда. Тут 12 ракет, кожна має своє індивідуальне наведення за супутниковою системою. Так, вони не можуть летіти в різні боки, але дуже точно потрапляють у ціль. Уявіть собі блокпост: пара бліндажів, укриття для техніки, окопи. Туди прилітає 12 ракет. У кожній якась кількість вибухівки. Кожна ракета наведена точненько. Ця прилетить у сховище, ця - в бліндаж. Ця, з осколково-фугасним зарядом, розірветься над лінією окопів".

Уперше про проект "Вільха" широкій публіці розповів 27 січня 2016 року президент України Петро Порошенко. У березні того ж року пройшли перші випробування.

Другим ракетним проектом, який зараз реалізує Україна, є "Грім". Це оперативно-тактичний ракетний комплекс на базі твердопаливної балістичної ракети, що розробляється конструкторським бюро "Південне". "Грім" покликаний замінити комплекси "Точка-У" радянської розробки, що стоять на озброєнні ЗСУ. Характеристики ОТРК невідомі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram