ГоловнаПолітика

МЗС РФ пояснило відкликання військових СЦКК необхідністю здавати відбитки пальців

"Надання надлишкових персональних відомостей суперечить вимогам російського законодавства".

МЗС РФ пояснило відкликання військових СЦКК необхідністю здавати відбитки пальців
Фото: EPA/UPG

У Міністерстві закордонних справ Росії заявили, що російські офіцери вийшли зі складу СЦКК через те, що Україна вимагає від іноземців при в'їзді в країну надавати персональні відомості та біометричні дані, включаючи відбитки пальців.

Про це заявила речниця російського МЗС, передає УНІАН.

"Президент України підписав указ про посилення контролю за в'їздом і виїздом іноземців з країни і їх перебуванням на її території. Процедура реалізації: надання надлишкових персональних відомостей і біометричних даних, включаючи відбитки пальців, що є неприйнятним для представників Міноборони РФ, оскільки суперечить вимогам російського законодавства про статус військовослужбовців", - сказала Захарова.

Вона звинуватила Україну у використанні факту виведення російських військовослужбовців для інформаційного протистояння, щоб "звинуватити агресора ззовні".

"Ми закликаємо владу України не перекладати відповідальність і сфокусуватися на беззастережному виконанні Мінських угод... Розраховуємо, що іноземні партнери по "нормандському формату" і США зможуть використовувати свій вплив, щоб спонукати до цього київську владу", - сказала представниця російського МЗС.

Нагадаємо, 18 грудня МЗС РФ оголосило про відкликання представників Росії із СЦЦК. У відповідь Генштаб ЗСУ повідомив, що виводить представників України в центрі на підконтрольну територію. При цьому там заявили, що українська сторона в СЦЦК продовжить працювати.

Спецпредставник США в переговорах з питань України Курт Волкер назвав вихід Росії із СЦКК ганьбою. Представник України в робочій підгрупі з питань безпеки Тристоронньої контактної групи Євген Марчук заявив, що після виходу РФ із СЦКК спроби домогтися перемир'я на Донбасі приречені на провал.

20 грудня президент Петро Порошенко запропонував Німеччині і Франції направити своїх представників в СЦКК. Росія ж заявила, що готова повернутися в СЦКК, але на певних умовах.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram