ГоловнаПолітика

"Нафтогаз" попросив Стокгольмський суд вирішити долю "боргу" за поставки газу в ОРДЛО

Росія нарахувала вже 1,3 млрд доларів.

"Нафтогаз" попросив Стокгольмський суд вирішити долю "боргу" за поставки газу в ОРДЛО
Фото: UA Energy

"Нафтогаз України" офіційно звернувся до Стокгольмського арбітражу з вимогою визначити долю рахунків за газ, поставлений "Газпромом" на окуповані території.

Про це повідомляють у фейсбуці компанії.

"Ми цей газ не замовляли, не отримували і не продавали споживачам на місці", - додали там.

Рішення арбітражу з цього питання, а також щодо ціни газу, який "Нафтогаз" купував у "Газпрому" в 2014-2016 роках, очікується найближчим часом.

Напередодні головний комерційний директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко повідомив, що рахунок "Газпрому" за поставлений газ на тимчасово окуповану територію Донбасу сягає $1,3 млрд.

"Газпром" каже, що не треба приймати ніякого рішення за обсягами газу, який поставлено на окуповані території. Ми вважаємо, що будь-які розрахунки - це ціна, помножена на обсяг, не знаючи обсягів, ми не можемо сказати, хто кому що винен... Ми просимо суд ухвалити відповідне рішення щодо обсягів", - наводить слова Вітренка УНІАН.

Нагадаємо, "Газпром" почав постачання газу на неконтрольовані території 19 лютого 2015 року.

Росія записує ці поставки в борг "Нафтогазу України", але українська компанія вже давно заявляла, що не має наміру оплачувати газ, поставлений в ОРДЛО. "Нафтогаз" зауважував, що не приймає газ за контрактом із "Газпромом" на газовимірювальних станціях (ГВС) "Прохорівка" і "Платове". Відповідно, дані про постачання газу через ці ДВС не можуть використовуватися під час підготовки актів здачі-приймання газу і, відповідно, обсяги цього газу не підлягають оплаті "Нафтогазом".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram