ГоловнаПолітика

Суд зменшив термін "батькові ХНР" і ухвалив його звільнити

Аптухіну залишалося сидіти менш ніж рік.

Суд зменшив термін "батькові ХНР" і ухвалив його звільнити
Фото: censor.net.ua

Апеляційний суд Харківської області змінив вирок лідеру руху "Південний Схід" Юрію Апухтіну, якого в травні засудили до шести років позбавлення волі. Про це пише "Інтерфакс-Україна".

Апухіна у травні було визнано винним в організації масових заворушень (ч. 1 ст. 294 КК) і публічних закликах до насильницької зміни конституційного ладу в 2014 році (ч. 3 ст. 109 КК). Апеляційна інстанція виправдала його за 109-ю статтею.

"Залишили тільки ч. 1 ст. 294 та за цією статтею оголосили покарання - 5 років. З огляду на "перезаліки" за законом Савченко, він повинен бути звільнений з-під варти негайно. Відповідно до закону, зараз начальник конвою повинен отримати текст резолютивної частини, яку оголосив суд, і, отримавши його, повинен негайно звільнити Апухтіна", - сказав агентству адвокат Апухіна Дмитро Тізоненков.

Нагадаємо, навесні 2014 року лідер руху "Південний Схід" Апухтін і його прихильники закликали до створення Південно-Східної автономії, планували провести в Харкові "референдум" одночасно з загарбниками Донецька та Луганська. Апухтіна двічі заарештовували. Вдруге - в грудні 2014-го. Відтоді він сидить за ґратами.

У травні 2017 року його засудили до 6 років позбавлення волі, але за законом Савченко термін перебування в СІЗО (30 квітня - 7 травня 2014 року та 19 грудня 2014 року - 23 травня 2017 року) суд зарахував до терміну відбування покарання за формулою "день за два". Тобто Апухіну потрібно було відсидіти ще близько року.

Останнім часом в Україні масово звільняють сепаратистів у зв'язку з майбутнім обміном на українських заручників.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram