ГоловнаПолітика

Президентська кампанія в Росії стартує 18 грудня

Бажання брати участь у виборах висловили "щонайменше 23 людини".

Президентська кампанія в Росії стартує 18 грудня
Фото: EPA/UPG

Рада Федерації Росії в п'ятницю проголосувала за призначення президентських виборів 2018 року на 18 березня.

Постанова набуде чинності з моменту її офіційної публікації 18 грудня. З цього дня у кандидатів буде півтора місяця, щоб зібрати підписи для свого висування і реєстрації, зазначає "Бі-бі-сі".

Раніше вибори проходили на початку березня, але минулого року день голосування перенесли на два тижні пізніше, на 18 березня, день, коли було підписано договір про анексію Криму.

Охочі взяти участь у виборах президента повинні до початку січня зібрати ініціативну групу з висунення (якщо йдуть як самовисуванці) або зібрати з'їзд політичної партії, від якої підуть на вибори.

Потім у них є час до 1 лютого, щоб зібрати необхідні для реєстрації підписи: 100 тисяч для кандидатів від партій і 300 тисяч для самовисуванців.

Упродовж десяти днів після цього ЦВК ухвалить рішення про реєстрацію кандидатів.

У майбутніх виборах візьме участь діючий президент Володимир Путін. Якщо він здобуде перемогу, це буде його четвертий президентський термін.

Напередодні Путін оголосив, що буде балотуватися не від партії "Єдина Росії", а як самовисуванець.

Також про плани балотуватися оголосила телеведуча Ксенія Собчак, яка називає себе кандидатом "проти всіх". Її називали кандидатом, якого підтримує Кремль, але сама вона категорично заперечує будь-яку координацію своїх дій з адміністрацією президента. Офіційно її висуватиме партія "Громадянська сила".

Засновник "Фонду боротьби з корупцією" Олексій Навальний також оголосив про участь у виборах, але в ЦВК РФ заявляють, що балотуватися він зможе не раніше 2028 року (через десять років після закінчення умовного терміну влітку 2018 року). Конституція не заважає йому брати участь у виборах, наполягає сам Навальний.

Висуватиметься на виборах і бізнес-омбудсмен Борис Титов від своєї "Партії зростання". На думських виборах ця партія набрала трохи більше відсотка голосів.

У виборах візьме участь і засновник "Яблука" Григорій Явлінський.

З лідерів парламентських партій однозначну відповідь на запитання про участь у виборах дав тільки лідер ЛДПР Володимир Жириновський, який піде на вибори. Лідер КПРФ Геннадій Зюганов обіцяв оголосити про висунення на майбутньому з'їзді. Лідер "Справедливої Росії" Сергій Миронов поки не оголошував про свої плани, а газета "Ведомости" писала, що майже на 100% його партія підтримає самовисуванця Путіна.

Усього бажання брати участь у виборах висловили "щонайменше 23 людини", сказала голова ЦВК Елла Памфілова, виступаючи в Раді Федерації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram